Life Sciences Questions and Answers – Plant Secondary Metabolites

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plant Secondary Metabolites”.

1. Metabolic intermediates found in living system which are essential for growth and life is called___________
a) Saponins
b) Tannins
c) Secondary metabolite
d) Primary metabolites
View Answer

Answer: d
Explanation: Primary metabolites are the essential metabolic intermediates of the plants which help in the growth and development of the plant.
advertisement

2. Secondary metabolites are the essential component of the plant growth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Primary metabolites are essential for plant growth while secondary metabolite is non-essential components of plant growth.

3. Which of the following is NOT the class of secondary metabolite.
a) Amino acids
b) Terpenes
c) Phenolics
d) Alkaloids
View Answer

Answer: a
Explanation: Amino acids are the example of primary metabolites. Plants secondary metabolites have been divided into four classes, i.e., phenolics, terpenes, glycosides, and alkaloids.
advertisement
advertisement

4. How many isoprene units, are there in sesquiterpenes?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Terpens has been classified on the basis of the number of isoprene units present in its structure. Sesquiterpenes composed of 3 isoprene units.

5. Which of the following does NOT take part in the biosynthesis of terpenes?
a) Mevalonic acid
b) Methylerythritol phosphate
c) Acetyl-COA
d) Phenol
View Answer

Answer: d
Explanation: Biosynthesis of terpenes takes place by two pathways, i.e., mevalonic acid pathway and MEP pathway. Phenol does not take part in the synthesis of terpenes.
advertisement

6. Beta-carotene, a plant pigment falls under which of the following classes of terpenes?
a) Triterpenes
b) Teteraterpenes
c) Diterpenes
d) Polyterpenes
View Answer

Answer: b
Explanation: Tetraterpenes consists of four isoprene units. Beta-carotene is a plant pigment which is responsible for red, yellow, and orange color.

7. Name the class of secondary metabolites which is characterized by the presence of the hydroxyl group with an aromatic ring?
a) Glycosides
b) Phenolics
c) Alkaloids
d) Terpenes
View Answer

Answer: b
Explanation: Phenolics are the class of secondary metabolites which is known for the presence of aromatic ring structure along with the hydroxyl group.
advertisement

8. Which of the following class does NOT belong to phenolic compounds?
a) Xanthone
b) Lignans
c) Gossypol
d) Flavonoids
View Answer

Answer: c
Explanation: Phenolic compounds have been characterized by the number of carbon atom it contains. Except for gossypol all other are phenolic compounds. Gossypol is the example of terpenes.

9. Name the phenolic compound present in tea?
a) Flavonoids
b) Lignans
c) Stilbene
d) Neolignans
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenolic compound found in tea is catechin which belongs to the class of flavon 3-ol. Flavon 3-ol is the part of the flavonoid family.
advertisement

10. Epicatechin gallate (ECG) is a type of flavonoid, found in which of the following?
a) Orange
b) Green tea
c) Berries
d) Carrot
View Answer

Answer: b
Explanation: Green tea and tea are rich in ECG which is a flavonoid and used in many dietary supplements.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.