Life Sciences Questions and Answers – Cytoskeleton

«
»

This set of Life Sciences Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Cytoskeleton”.

1. Cell shape and cellular motility is determined by the ___________
a) Centrioles
b) Intermediate filament
c) Microtubule
d) Microfilaments
View Answer

Answer: c
Explanation: Microtubules are a cylindrical, hollow structure which plays a crucial role in determining the shape of the cell. Microtubule is resulted by the combination of 13 protofilaments into a tube-like structure.
advertisement

2. Singlet microtubule can form a long shaft of cilia and flagella.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Motile cell appendages like cilia and flagella are formed by the doublet microtubule. Another 10 or 11 protofilaments combined to form second microtubule, this second microtubule fused with 13 protofilaments of first microtubule and forms doublet microtubules.

3. What is treadmilling?
a) Depolymerization of microtubule
b) The breaking of heterodimer chain
c) Arrangement of microtubules
d) Addition of tubulin heterodimer
View Answer

Answer: d
Explanation: Treadmilling is the process of adding tubulin heterodimer at one end and dissociating another heterodimer from other ends. This will keep the polymer length same or unchanged.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following feature is the same in cilia and flagella?
a) Help in locomotion
b) Wave-like motion
c) Occurring all over the surface of the cell
d) Very small in size
View Answer

Answer: a
Explanation: Cilia and flagella differ from each other as cilia are smaller in size and many in numbers while flagella are larger in size and very less in numbers. Only the function of them is same as they both help in locomotion.

5. Name the drug which depolymerizes microtubule to tubulin subunit.
a) Cytochalasin D
b) Nocodazole
c) Latrunculin
d) Phalloidin
View Answer

Answer: b
Explanation: Nocodazole causes depolymerization of microtubule into tubulin subunits while all the other drugs affect actin filaments.
advertisement

6. What is the role of vinblastine and vincristine?
a) Causes depolymerization
b) Prevent depolymerization
c) Prevent polymerization
d) Prevent nucleation
View Answer

Answer: c
Explanation: Vinblastine and vincristine are also known for their role in cancer, these drugs act by interfering with the polymerization and stop the growth of microtubule.

7. What is the name of the cell membrane of muscle cells?
a) Sarcoplasm
b) Perimysium
c) Endomysium
d) Sarcolemma
View Answer

Answer: d
Explanation: Sarcolemma is the cell membrane of muscle cells while sarcoplasm is the cytoplasm of muscle fiber. Sarcoplasm also contains a modified endoplasmic reticulum which is known as sarcoplasmic reticulum.
advertisement

8. What is the basic functional unit of myofibril?
a) Sarcomere
b) Tropomyosin
c) Troponin
d) Nebulin
View Answer

Answer: a
Explanation: Myofibril consists of thick and thin filaments i.e. myosin and actin which are arranged into a linear chain of an ordered structure known as a sarcomere.

9. Which of the following take part in relaxation of muscles?
a) Nebulin
b) Titin
c) Tropomodulin
d) Myomesin
View Answer

Answer: b
Explanation: Titin is the considered as largest protein in the body, and plays a role in the relaxation of muscles. It is present opposite to the Z disc and thick filament.
advertisement

10. Which of the following is occluding junction?
a) Adherence junction
b) Desmosomes
c) Tight junction
d) Gap junction
View Answer

Answer: c
Explanation: Occluding junction seal cells together so, tight junction is the type of occluding junction where there is the closest contact between adjacent cells which prevent the free passage of molecules across cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.