Life Sciences Questions and Answers – Plant Water Relationship

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plant Water Relationship”.

1. Cohesion of water molecules is due to___________
a) Diffusion
b) Osmosis
c) Gravitational force
d) Surface tension
View Answer

Answer: d
Explanation: Cohesion is the property of water molecules which shows its hydrogen bonding. Surface tension is the phenomenon of holding together of water molecules.
advertisement

2. Which of the following is NOT the property of water?
a) Nonpolar molecule
b) Excellent solvent
c) High heat of vaporization
d) High specific heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Water is a polar molecule which is electrically neutral. It has a partial positive charge on each hydrogen and partial negative charge on each oxygen.

3. Name the term which is given for the movement of water through a semipermeable membrane?
a) Diffusion
b) Osmosis
c) Tonicity
d) Transpiration
View Answer

Answer: b
Explanation: Osmosis is a specialized form of diffusion, which involves a passive movement of water from higher to lower concentration of water with the help of a semipermeable membrane.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the measure of the osmotic pressure gradient of solutions separated by a semipermeable membrane?
a) Water potential
b) Ficks law
c) Turgor pressure
d) Tonicity
View Answer

Answer: d
Explanation: Osmotic pressure gradient of two solutions is measured by tonicity. There are three different types of tonicity which a solution can have with respect to other solution: isotonic, hypotonic, and hypertonic.

5. The pressure which exerts outward from the cell wall is known as turgor pressure?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Turgor pressure is the pressure exerted by the cell wall outwardly by expanding the protoplast.
advertisement

6. Name the condition in which protoplast of the plant cell shrinks away.
a) Turgid
b) Plasmolysis
c) Flaccid
d) Rigid
View Answer

Answer: b
Explanation: Plamolysis is the condition of the cell which causes the shrinkage of protoplast, when the cell is placed in the hypertonic solution i.e., water moves out of the cell.

7. Which of the following type of solution has lower levels of solutes than the solution?
a) Isotonic
b) Hypertonic
c) Hypotonic
d) Anisotonic
View Answer

Answer: c
Explanation: Hypotonic is the condition of the cell where the solute level is higher as compared to the solution. Due to the hypotonic condition water moves inside the cell from the surrounding.
advertisement

8. Which of the following is NOT the component of water potential?
a) Osmotic potential
b) Pressure potential
c) Gravitational potential
d) Assimilation potential
View Answer

Answer: d
Explanation: Water potential is the combination or sum of four component potential, i.e., gravitational potential, pressure potential, osmotic potential, and matric potential.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

advertisement

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.