Life Sciences Questions and Answers – Developmental Genetics

«
»

This set of Basic Life Sciences Questions and Answers focuses on “Developmental Genetics”.

1. Haploid spermatids modified into motile spermatozoa by the process called___________
a) Mutation
b) DNA repair
c) Translation
d) Spermiogenesis
View Answer

Answer: d
Explanation: Primary spermatocyte undergo meiosis and produces spermatids. Spermiogenesis is the process by which haploid spermatids modified to motile spermatozoa.
advertisement

2. Spermatids are functionally diploid and genetically haploid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Spermatids are connected by a cytoplasmic bridge, thus considered as functionally diploid and genetically haploid.

3. What is the site of spermatogenesis?
a) Seminiferous tubules
b) Epididymes
c) Vasa deference
d) Rete testis
View Answer

Answer: a
Explanation: Seminiferous tubule is the site of spermatogenesis while Vasa deference and epididymes help in sperm maturation.

4. Which of the following is considered as the source of testosterone?
a) Rete testis
b) Leyding cell
c) Tunica albuginea
d) Scrotum
View Answer

Answer: b
Explanation: Interstitial cells or leyding cell are the sources of testosterone, located between the seminiferous tubule within a lobule.

5. Name the milk ejection hormone?
a) Inhibin
b) Prolactin
c) Oxytocin
d) FSH
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxyticin is released from the posterior pituitary due to the stimulants like sucking by the baby and is considered as milk ejection hormone.
advertisement

6. Which of the following provide negative feedback for the release of testosterone?
a) Inhibin
b) LH
c) FSH
d) GnRH
View Answer

Answer: a
Explanation: Whenever concentration of testosterone and ABP increases beyond the threshold level, inhibin inhibits the anterior pituitary and decreases the release of FSH and LH.

7. Name the hormone which is secreted during puberty?
a) GnRH
b) FSH
c) Oxytocin
d) Relaxin
View Answer

Answer: b
Explanation: FSH is Follicular Stimulating Hormone which stimulates the beginning of puberty and induces primary oocyte to complete its meiosis.

8. Which of the following is NOT secreted from corpus luteum?
a) Progesterone
b) Inhibin
c) Relaxin
d) FSH
View Answer

Answer: d
Explanation: Corpus luteum is the chief source of progesterone, which prepares a female for the gestation period by increasing the thickness of endometrium and also by increasing its vascularisation.

9. Where does sperm acquire its motility?
a) Seminiferous tubules
b) Epididymes
c) Vasa deference
d) Rete testis
View Answer

Answer: b
Explanation: Sperm acquire its motility in the epididymis after residing here for 18-24 hours.
advertisement

10. Which of the following secrete spermatozoa activating substances?
a) Epididymes
b) Seminal fluid
c) Prostate gland
d) Seminal vesicle
View Answer

Answer: d
Explanation: Seminal vesicle secretes spermatozoa activating substances like fructose, citrate, and prostaglandins.

11. What is the pattern of cleavage in mammals?
a) Radial
b) Spiral
c) Rotational
d) Bilateral
View Answer

Answer: c
Explanation: The pattern of cleavage in mammals is holoblastic (complete) and rotational. Rotational means first cleavage furrow is parallel to an animal, vegetal axis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice basic questions and answers on all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn