Artificial Intelligence Questions and Answers – Natural Language Processing – 1

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Natural Language Processing – 1”.

1. What is the field of Natural Language Processing (NLP)?
a) Computer Science
b) Artificial Intelligence
c) Linguistics
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

2. NLP is concerned with the interactions between computers and human (natural) languages.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: NLP has its focus on understanding the human spoken/written language and converts that interpretation into machine understandable language.

3. What is the main challenge/s of NLP?
a) Handling Ambiguity of Sentences
b) Handling Tokenization
c) Handling POS-Tagging
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There are enormous ambiguity exists when processing natural language.
advertisement
advertisement

4. Modern NLP algorithms are based on machine learning, especially statistical machine learning.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Choose form the following areas where NLP can be useful.
a) Automatic Text Summarization
b) Automatic Question-Answering Systems
c) Information Retrieval
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

6. Which of the following includes major tasks of NLP?
a) Automatic Summarization
b) Discourse Analysis
c) Machine Translation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There is even bigger list of tasks of NLP. http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_processing#Major_tasks_in_NLP.

7. What is Coreference Resolution?
a) Anaphora Resolution
b) Given a sentence or larger chunk of text, determine which words (“mentions”) refer to the same objects (“entities”)
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Anaphora resolution is a specific type of coreference resolution.
advertisement

8. What is Machine Translation?
a) Converts one human language to another
b) Converts human language to machine language
c) Converts any human language to English
d) Converts Machine language to human language
View Answer

Answer: a
Explanation: The best known example of machine translation is google translator.

9. The more general task of coreference resolution also includes identifying so-called “bridging relationships” involving referring expressions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Refer the definition of Coreference Resolution.
advertisement

10. What is Morphological Segmentation?
a) Does Discourse Analysis
b) Separate words into individual morphemes and identify the class of the morphemes
c) Is an extension of propositional logic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter