Artificial Intelligence Questions and Answers – Linguistics

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Linguistics”.

1. Which of the following is true related to ‘Satisfiable’ property?
a) A statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is false
b) A statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is true
c) A statement is satisfiable if there is no interpretation for which it is true
d) A statement is satisfiable if there is no interpretation for which it is false
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘Satisfiable’ property is a statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is true.
advertisement

2. Two literals are complementary if _____________
a) They are equal
b) They are identical and of equal sign
c) They are identical but of opposite sign
d) They are unequal but of equal sign
View Answer

Answer: c
Explanation: Two literals are complementary if They are identical but of opposite sign.

3. Consider a good system for the representation of knowledge in a particular domain. What property should it possess?
a) Representational Adequacy
b) Inferential Adequacy
c) Inferential Efficiency
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Consider a good system for the representation of knowledge in a particular domain. The properties should be Representational Adequacy, Inferential Adequacy, Inferential Efficiency and Acquisitional Efficiency.
advertisement
advertisement

4. What is Transposition rule?
a) From P → Q, infer ~Q → P
b) From P → Q, infer Q → ~P
c) From P → Q, infer Q → P
d) From P → Q, infer ~Q → ~P
View Answer

Answer: d
Explanation: Transposition rule- From P → Q, infer ~Q → ~P.

5. Third component of a planning system is to ___________
a) Detect when a solution has been found
b) Detect when solution will be found
c) Detect whether solution exists or not
d) Detect whether multiple solutions exist
View Answer

Answer: a
Explanation: Third component of a planning system is to detect when a solution has been found.
advertisement

6. Which of the following is true in Statistical reasoning?
a) The representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated with each statement
b) The representation is extended to allow ‘TRUE or FALSE’ to be associated with each statement
c) The representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated common to all statements
d) The representation is extended to allow ‘TRUE or FALSE’ to be associated common to all statements
View Answer

Answer: a
Explanation: Statistical reasoning is the representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated with each statement.

7. In default logic, which of the following inference rules of the form is allowed?
a) (A : B) / C
b) A / (B : C)
c) A / B
d) A / B : C
View Answer

Answer: a
Explanation: In default logic, we allow inference rules of the form:(A : B) / C.
advertisement

8. In Bayes theorem, what is meant by P(Hi|E)?
a) The probability that hypotheses Hi is true given evidence E
b) The probability that hypotheses Hi is false given evidence E
c) The probability that hypotheses Hi is true given false evidence E
d) The probability that hypotheses Hi is false given false evidence E
View Answer

Answer: a
Explanation: In Bayes theorem, P(Hi|E) is the probability that hypotheses Hi is true given evidence E.

9. What is another type of Default reasoning?
a) Monotonic reasoning
b) Analogical reasoning
c) Bitonic reasoning
d) Non-monotonic reasoning
View Answer

Answer: d
Explanation: Default reasoning is another type of non-monotonic reasoning.
advertisement

10. Generality is the measure of _____________
a) Ease with which the method can be adapted to different domains of application
b) The average time required to construct the target knowledge structures from some specified initial structures
c) A learning system to function with unreliable feedback and with a variety of training examples
d) The overall power of the system
View Answer

Answer: a
Explanation: Generality is the measure of the ease with which the method can be adapted to different domains of application.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter