Artificial Intelligence Questions and Answers – Semantic Net – 1

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Semantic Net – 1”.

1. What among the following constitutes the representation of the knowledge in different forms?
a) Relational method where each fact is set out systematically in columns
b) Inheritable knowledge where relational knowledge is made up of objects
c) Inferential knowledge
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

2. What are Semantic Networks?
a) A way of representing knowledge
b) Data Structure
c) Data Type
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. Graph used to represent semantic network is _____________
a) Undirected graph
b) Directed graph
c) Directed Acyclic graph (DAG)
d) Directed complete graph
View Answer

Answer: b
Explanation: Semantic Network is a directed graph consisting of vertices, which represent concepts and edges, which represent semantic relations between the concepts.
advertisement
advertisement

4. Which of the following are the Semantic Relations used in Semantic Networks?
a) Meronymy
b) Holonymy
c) Hyponymy
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. What is Meronymy relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer

Answer: a
Explanation: A meronym denotes a constituent part of or a member of something. That is,
“X” is a meronym of “Y” if Xs are parts of Y(s), or
“X” is a meronym of “Y” if Xs are members of Y(s).
advertisement

6. What is Hypernym relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer

Answer: d
Explanation: In linguistics, a hyponym is a word or phrase whose semantic field is included within that of another word, its hypernym (sometimes spelled hypernym outside of the natural language processing community). In simpler terms, a hyponym shares a type-of relationship with its hypernym.

7. What is Holonymy relation?
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B
View Answer

Answer: b
Explanation: Holonymy (in Greek holon = whole and onoma = name) is a semantic relation. Holonymy defines the relationship between a term denoting the whole and a term denoting a part of, or a member of, the whole. That is,
‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are parts of Xs, or
‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are members of Xs.
advertisement

8. The basic inference mechanism in semantic network is to follow the links between the nodes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. There exists two way to infer using semantic networks.
1) Intersection Search
2) Inheritance Search
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.