Artificial Intelligence Questions & Answers – Resolution

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resolution”.

1. Which is a refutation complete inference procedure for propositional logic?
a) Clauses
b) Variables
c) Propositional resolution
d) Proposition
View Answer

Answer: c
Explanation: Propositional resolution is a refutation complete inference procedure for propositional logic.
advertisement

2. What kind of clauses are available in Conjunctive Normal Form?
a) Disjunction of literals
b) Disjunction of variables
c) Conjunction of literals
d) Conjunction of variables
View Answer

Answer: a
Explanation: First-order resolution requires the clause to be in disjunction of literals in Conjunctive Normal Form.

3. What is the condition of literals in variables?
a) Existentially quantified
b) Universally quantified
c) Quantified
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Literals that contain variables are assumed to be universally quantified.
advertisement
advertisement

4. Which can be converted to inferred equivalent CNF sentence?
a) Every sentence of propositional logic
b) Every sentence of inference
c) Every sentence of first-order logic
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Every sentence of first-order logic can be converted to inferred equivalent CNF sentence.

5. Which sentence will be unsatisfiable if the CNF sentence is unsatisfiable?
a) Search statement
b) Reading statement
c) Replaced statement
d) Original statement
View Answer

Answer: d
Explanation: The CNF statement will be unsatisfiable just when the original sentence is unsatisfiable.
advertisement

6. Which rule is equal to the resolution rule of first-order clauses?
a) Propositional resolution rule
b) Inference rule
c) Resolution rule
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The resolution rule for first-order clauses is simply a lifted version of the propositional resolution rule.

7. At which state does the propositional literals are complementary?
a) If one variable is less
b) If one is the negation of the other
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Propositional literals are complementary if one is the negation of the other.
advertisement

8. What is meant by factoring?
a) Removal of redundant variable
b) Removal of redundant literal
c) Addition of redundant literal
d) Addition of redundant variable
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. What will happen if two literals are identical?
a) Remains the same
b) Added as three
c) Reduced to one
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Propositional factoring reduces two literals to one if they are identical.
advertisement

10. When the resolution is called as refutation-complete?
a) Sentence is satisfiable
b) Sentence is unsatisfiable
c) Sentence remains the same
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Resolution is refutation-complete, if a set of sentence is unsatisfiable, then resolution will always be able to derive a contradiction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter