Artificial Intelligence Questions and Answers – Uncertain Knowledge and Reasoning

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Uncertain Knowledge and Reasoning”.

1. Using logic to represent and reason we can represent knowledge about the world with facts and rules.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Uncertainty arises in the wumpus world because the agent’s sensors give only ___________
a) Full & Global information
b) Partial & Global Information
c) Partial & local Information
d) Full & local information
View Answer

Answer: c
Explanation: The Wumpus world is a grid of squares surrounded by walls, where each square can contain agents and objects. The agent (you) always starts in the lower left corner, a square that will be labeled [1, 1]. The agent’s task is to find the gold, return to [1, 1] and climb out of the cave. So uncertainty is there as the agent gives partial and local information only. Global variable are not goal specific problem solving.

3. A Hybrid Bayesian network contains ___________
a) Both discrete and continuous variables
b) Only Discrete variables
c) Only Discontinuous variable
d) Both Discrete and Discontinuous variable
View Answer

Answer: a
Explanation: To specify a Hybrid network, we have to specify two new kinds of distributions: the conditional distribution for continuous variables given discrete or continuous parents, and the conditional distribution for a discrete variable given continuous parents.
advertisement
advertisement

4. How is Fuzzy Logic different from conventional control methods?
a) IF and THEN Approach
b) FOR Approach
c) WHILE Approach
d) DO Approach
View Answer

Answer: a
Explanation: FL incorporates a simple, rule-based IF X AND Y THEN Z approach to a solving control problem rather than attempting to model a system mathematically.

5. If a hypothesis says it should be positive, but in fact it is negative, we call it ___________
a) A consistent hypothesis
b) A false negative hypothesis
c) A false positive hypothesis
d) A specialized hypothesis
View Answer

Answer: c
Explanation: Consistent hypothesis go with examples, If the hypothesis says it should be negative but in fact it is positive, it is false negative. If a hypothesis says it should be positive, but in fact it is negative, it is false positive. In a specialized hypothesis we need to have certain restrict or special conditions.
Participate in Artificial Intelligence Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The primitives in probabilistic reasoning are random variables.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The primitives in probabilistic reasoning are random variables. Just like primitives in Propositional Logic are propositions. A random variable is not in fact a variable, but a function from a sample space S to another space, often the real numbers.

7. Which is true for Decision theory?
a) Decision Theory = Probability theory + utility theory
b) Decision Theory = Inference theory + utility theory
c) Decision Theory = Uncertainty + utility theory
d) Decision Theory = Probability theory + preference
View Answer

Answer: c
Explanation: The Wumpus world is a grid of squares surrounded by walls, where each square can contain agents and objects. The agent (you) always starts in the lower left corner, a square that will be labeled [1, 1]. The agent’s task is to find the gold, return to [1, 1] and climb out of the cave. So uncertainty is there as the agent gives partial and local information only. Global variable are not goal specific problem solving.
advertisement

8. A constructive approach in which no commitment is made unless it is necessary to do so is ___________
a) Least commitment approach
b) Most commitment approach
c) Nonlinear planning
d) Opportunistic planning
View Answer

Answer: a
Explanation: Because we are not sure about the outcome.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

advertisement

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.