Artificial Intelligence Questions and Answers – Knowledge and Reasoning

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Knowledge and Reasoning”.

1. Knowledge and reasoning also play a crucial role in dealing with __________________ environment.
a) Completely Observable
b) Partially Observable
c) Neither Completely nor Partially Observable
d) Only Completely and Partially Observable
View Answer

Answer: b
Explanation: Knowledge and reasoning could aid to reveal other factors that could complete environment.

advertisement

2. Treatment chosen by doctor for a patient for a disease is based on _____________
a) Only current symptoms
b) Current symptoms plus some knowledge from the textbooks
c) Current symptoms plus some knowledge from the textbooks plus experience
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. A knowledge-based agent can combine general knowledge with current percepts to infer hidden aspects of the current state prior to selecting actions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Refer definition of Knowledge based agents.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A) Knowledge base (KB) is consists of set of statements.
B) Inference is deriving a new sentence from the KB.
Choose the correct option.
a) A is true, B is true
b) A is false, B is false
c) A is true, B is false
d) A is false, B is true
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Wumpus World is a classic problem, best example of _______
a) Single player Game
b) Two player Game
c) Reasoning with Knowledge
d) Knowledge based Game
View Answer

Answer: c
Explanation: Refer the definition of Wumpus World Problem.
advertisement

6. ‘α |= β ‘(to mean that the sentence α entails the sentence β) if and only if, in every model in which α is _____ β is also _____
a) True, true
b) True, false
c) False, true
d) False, false
View Answer

Answer: a
Explanation: Refer the definition of law of entailment.

7. Which is not a property of representation of knowledge?
a) Representational Verification
b) Representational Adequacy
c) Inferential Adequacy
d) Inferential Efficiency
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. Which is not Familiar Connectives in First Order Logic?
a) and
b) iff
c) or
d) not
View Answer

Answer: d
Explanation: “not” is coming under propositional logic and is therefore not a connective.

9. Inference algorithm is complete only if _____________
a) It can derive any sentence
b) It can derive any sentence that is an entailed version
c) It is truth preserving
d) It can derive any sentence that is an entailed version & It is truth preserving
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. An inference algorithm that derives only entailed sentences is called sound or truth-preserving.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.