Artificial Intelligence Questions and Answers – Rule Based System – 1

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rule Based System – 1”.

1. Instead of representing knowledge in a relatively declarative, static way (as a bunch of things that are true), rule-based system represent knowledge in terms of___________ that tell you what you should do or what you could conclude in different situations.
a) Raw Text
b) A bunch of rules
c) Summarized Text
d) Collection of various Texts
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. A rule-based system consists of a bunch of IF-THEN rules.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. In a backward chaining system you start with the initial facts, and keep using the rules to draw new conclusions (or take certain actions) given those facts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Refer the definition of backward chaining.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In a backward chaining system, you start with some hypothesis (or goal) you are trying to prove, and keep looking for rules that would allow you to conclude that hypothesis, perhaps setting new sub-goals to prove as you go.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Forward chaining systems are _____________ where as backward chaining systems are ___________
a) Goal-driven, goal-driven
b) Goal-driven, data-driven
c) Data-driven, goal-driven
d) Data-driven, data-driven
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. A Horn clause is a clause with _______ positive literal.
a) At least one
b) At most one
c) None
d) All
View Answer

Answer: b
Explanation: Refer to the definition of Horn Clauses.

7. ___________ trees can be used to infer in Horn clause systems.
a) Min/Max Tree
b) And/Or Trees
c) Minimum Spanning Trees
d) Binary Search Trees
View Answer

Answer: b
Explanation: Take the analogy using min/max trees in game theory.
advertisement

8. An expert system is a computer program that contains some of the subject-specific knowledge of one or more human experts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. A knowledge engineer has the job of extracting knowledge from an expert and building the expert system knowledge base.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.