Artificial Intelligence Questions & Answers – State Space Search

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “State Space Search”.

1. Which is the most straightforward approach for planning algorithm?
a) Best-first search
b) State-space search
c) Depth-first search
d) Hill-climbing search
View Answer

Answer: b
Explanation: The straightforward approach for planning algorithm is state space search because it takes into account of everything for finding a solution.
advertisement

2. What are taken into account of state-space search?
a) Postconditions
b) Preconditions
c) Effects
d) Both Preconditions & Effects
View Answer

Answer: d
Explanation: The state-space search takes both precondition and effects into account for solving a problem.

3. How many ways are available to solve the state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two ways available to solve the state-space search. They are forward from the initial state and backward from the goal.
advertisement
advertisement

4. What is the other name for forward state-space search?
a) Progression planning
b) Regression planning
c) Test planning
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is sometimes called as progression planning, because it moves in the forward direction.

5. How many states are available in state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four states available in state-space search. They are initial state, actions, goal test and step cost.
advertisement

6. What is the main advantage of backward state-space search?
a) Cost
b) Actions
c) Relevant actions
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The main advantage of backward search will allow us to consider only relevant actions.

7. What is the other name of the backward state-space search?
a) Regression planning
b) Progression planning
c) State planning
d) Test planning
View Answer

Answer: a
Explanation: Backward state-space search will find the solution from goal to the action, So it is called as Regression planning.
advertisement

8. What is meant by consistent in state-space search?
a) Change in the desired literals
b) Not any change in the literals
c) No change in goal state
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Consistent means that the completed actions will not undo any desired literals.

9. What will happen if a predecessor description is generated that is satisfied by the initial state of the planning problem?
a) Success
b) Error
c) Compilation
d) Termination
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. Which approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work?
a) Goal independence
b) Subgoal independence
c) Both Goal & Subgoal independence
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Subgoal independence approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work for admissible heuristics.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.