Artificial Intelligence Questions & Answers – Speech Recognition

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Speech Recognition”.

1. What is the dominant modality for communication between humans?
a) Hear
b) Speech
c) Smell
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Speech is the dominant modality for communication between humans and reliable speech recognition between machines.
advertisement

2. What kind of signal is used in speech recognition?
a) Electromagnetic signal
b) Electric signal
c) Acoustic signal
d) Radar
View Answer

Answer: c
Explanation: Acoustic signal is used to identify a sequence of words uttered by a speaker.

3. What is viewed as problem of probabilistic inference?
a) Speech recognition
b) Speaking
c) Hearing
d) Utterance
View Answer

Answer: a
Explanation: Speech recognition is viewed as problem of probabilistic inference because different words can sound the same.
advertisement
advertisement

4. Which specifies the prior probability of each utterance?
a) Sound model
b) Model
c) Language model
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Because it contains the group of words that can help to specify the prior probability of each utterance.

5. Which model gives the probability of each word following each other word?
a) Bigram model
b) Diagram model
c) Gram model
d) Speech model
View Answer

Answer: a
Explanation: Bigram model gives the probability of each word following each other word in speech recognition.
advertisement

6. What is the study of how the language sounds?
a) Speechology
b) Biology
c) Trilogy
d) Phonology
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. What are periodic changes in pressure that propagate through the air?
a) Air waves
b) Sound waves
c) Rate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sound waves are periodic changes in pressure that propagate through the air and it can be measured by a microphone.
advertisement

8. What is called as the properties of the signal that extend over interval?
a) Hops
b) Rate
c) Frames
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Speech system summarize the properties of the signal that extend over interval called frames.

9. Which is used to capture the internal structure of the phones?
a) One-state phone model
b) Two-state phone model
c) Three-state phone mone
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. Which are partially captured by triphone model?
a) Articulation effects
b) Coarticulation effects
c) Both Articulation & Coarticulation effects
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Coarticulation effects are partially captured by triphone model, which can be manipulated by acoustic model.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter