Artificial Intelligence Questions and Answers – Neural Networks – 2

«
»

This set of AI Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Neural Networks – 2”.

1. Why is the XOR problem exceptionally interesting to neural network researchers?
a) Because it can be expressed in a way that allows you to use a neural network
b) Because it is complex binary operation that cannot be solved using neural networks
c) Because it can be solved by a single layer perceptron
d) Because it is the simplest linearly inseparable problem that exists.
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

2. What is back propagation?
a) It is another name given to the curvy function in the perceptron
b) It is the transmission of error back through the network to adjust the inputs
c) It is the transmission of error back through the network to allow weights to be adjusted so that the network can learn
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Back propagation is the transmission of error back through the network to allow weights to be adjusted so that the network can learn.

3. Why are linearly separable problems of interest of neural network researchers?
a) Because they are the only class of problem that network can solve successfully
b) Because they are the only class of problem that Perceptron can solve successfully
c) Because they are the only mathematical functions that are continue
d) Because they are the only mathematical functions you can draw
View Answer

Answer: b
Explanation: Linearly separable problems of interest of neural network researchers because they are the only class of problem that Perceptron can solve successfully.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not the promise of artificial neural network?
a) It can explain result
b) It can survive the failure of some nodes
c) It has inherent parallelism
d) It can handle noise
View Answer

Answer: a
Explanation: The artificial Neural Network (ANN) cannot explain result.

5. Neural Networks are complex ______________ with many parameters.
a) Linear Functions
b) Nonlinear Functions
c) Discrete Functions
d) Exponential Functions
View Answer

Answer: a
Explanation: Neural networks are complex linear functions with many parameters.
advertisement

6. A perceptron adds up all the weighted inputs it receives, and if it exceeds a certain value, it outputs a 1, otherwise it just outputs a 0.
a) True
b) False
c) Sometimes – it can also output intermediate values as well
d) Can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes the perceptron works like that.

7. What is the name of the function in the following statement “A perceptron adds up all the weighted inputs it receives, and if it exceeds a certain value, it outputs a 1, otherwise it just outputs a 0”?
a) Step function
b) Heaviside function
c) Logistic function
d) Perceptron function
View Answer

Answer: b
Explanation: Also known as the step function – so answer 1 is also right. It is a hard thresholding function, either on or off with no in-between.
advertisement

8. Having multiple perceptrons can actually solve the XOR problem satisfactorily: this is because each perceptron can partition off a linear part of the space itself, and they can then combine their results.
a) True – this works always, and these multiple perceptrons learn to classify even complex problems
b) False – perceptrons are mathematically incapable of solving linearly inseparable functions, no matter what you do
c) True – perceptrons can do this but are unable to learn to do it – they have to be explicitly hand-coded
d) False – just having a single perceptron is enough
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. The network that involves backward links from output to the input and hidden layers is called _________
a) Self organizing maps
b) Perceptrons
c) Recurrent neural network
d) Multi layered perceptron
View Answer

Answer: c
Explanation: RNN (Recurrent neural network) topology involves backward links from output to the input and hidden layers.
advertisement

10. Which of the following is an application of NN (Neural Network)?
a) Sales forecasting
b) Data validation
c) Risk management
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All mentioned options are applications of Neural Network.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter