Artificial Intelligence Questions & Answers – Propositional Logic

«
»

This set of Artificial Intelligence Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Propositional Logic”.

1. Which is created by using single propositional symbol?
a) Complex sentences
b) Atomic sentences
c) Composition sentences
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Atomic sentences are indivisible syntactic elements consisting of single propositional symbol.
advertisement

2. Which is used to construct the complex sentences?
a) Symbols
b) Connectives
c) Logical connectives
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. How many proposition symbols are there in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The two proposition symbols are true and false.
advertisement
advertisement

4. How many logical connectives are there in artificial intelligence?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The five logical symbols are negation, conjunction, disjunction, implication and biconditional.

5. Which is used to compute the truth of any sentence?
a) Semantics of propositional logic
b) Alpha-beta pruning
c) First-order logic
d) Both Semantics of propositional logic & Alpha-beta pruning
View Answer

Answer: a
Explanation: Because the meaning of the sentences is really needed to compute the truth.
advertisement

6. Which are needed to compute the logical inference algorithm?
a) Logical equivalence
b) Validity
c) Satisfiability
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Logical inference algorithm can be solved be using logical equivalence, Validity and satisfiability.

7. From which rule does the modus ponens are derived?
a) Inference rule
b) Module rule
c) Both Inference & Module rule
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Inference rule contains the standard pattern that leads to desired goal. The best form of inference rule is modus ponens.
advertisement

8. Which is also called single inference rule?
a) Reference
b) Resolution
c) Reform
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Because resolution yields a complete inference rule when coupled with any search algorithm.

9. Which form is called as a conjunction of disjunction of literals?
a) Conjunctive normal form
b) Disjunctive normal form
c) Normal form
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. What can be viewed as a single lateral of disjunction?
a) Multiple clause
b) Combine clause
c) Unit clause
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A single literal can be viewed as a disjunction or one literal also, called a unit clause.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Artificial Intelligence.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter