This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Stocks and Shares – Set 2”.

1. The selling price of 5 shares is equal to the face value of 3 shares. Find the profit or loss percentage.

a) 20% loss

b) 20% profit

c) 40% loss

d) 40% profit

View Answer

Explanation: Let the selling price of 1 share be 3 rupees.

The selling price of 5 shares = 15 rupees

The face value of 3 shares = 15 / 3 = 5 rupees

The face value is more than the selling price.

The loss = 5 – 3 = 2

The loss percentage = 2 / 5 * 100 = 40%

2. The face value of a share is 20% of its market value and the selling price of the share is 120% of its market value. Find the profit percentage.

a) 400% profit

b) 500% profit

c) 450% profit

d) 550% profit

View Answer

Explanation: Let the face value be 100.

The market value = 100 / 20 * 100 = 500

The selling price = 500 / 100 * 120 = 600

The profit = 600 – 100 = 500

The profit percentage = 500 / 100 * 100 = 500% profit.

3. The face value of a share is 20 rupees. And the profit on selling the share is 50%. If the face value of the share is increased to 25 rupees, find the new profit percentage.

a) 10%

b) 20%

c) 25%

d) 50%

View Answer

Explanation: The initial profit = 50% of 20 = 10 rupees

The initial selling price = profit + face value = 10 + 20 = 30 rupees

The changed face value = 25 rupees

The new profit = 30 – 25 = 5 rupees

The profit percentage = 5 / 25 * 100 = 20% profit.

4. The profit on selling 5 shares = 125 rupees. If the profit is 50% of the market value and the market value is 125% of the face value, find the face value of 1 share.

a) 25 rupees

b) 40 rupees

c) 50 rupees

d) 100 rupees

View Answer

Explanation: The profit = 50% of the market value = 25 rupees per share

The market value = 25 / 50 * 100 = 50 rupees

The face value:

The market value of shares = 125% of the face value.

The face value of 1 share = 50 / 125 * 100 = 40 rupees.

5. The face value of a share is changed from 40 rupees to 50 rupees. If the selling price of the share remained constant to 50% of the market value and the market value is 250% of the face value, find the change in the profit.

a) 10 rupees

b) 12.5 rupees

c) 15 rupees

d) 15.75 rupees

View Answer

Explanation: The initial face value = 40 rupees

The initial market value = 250% of 40 = 100 rupees

The initial profit = 50% of the market value = 50

The changed face value = 50 rupees

The changed market value = 250% of 50 = 125 rupees

The changed profit = 50% of the market value = 50% of 125 = 62.5 rupees

The difference between the profits = 62.5 – 50 = 12.5 rupees

6. The face value of a share is revalued from 80 per share to 180 for 2 shares. If the profit is 40% of the market value and market value is 200% of the face value, find the change in profits.

a) 2 rupees

b) 4 rupees

c) 6 rupees

d) 8 rupees

View Answer

Explanation: The initial face value = 80 rupees for 1 share

The initial market value = 200% of 80 = 160

The initial profit = 40% of 160 = 64 rupees

The revalued face value = 180 rupees for 2 = 90 rupees per share

The revalued market value = 200% of 90 = 180

The revalued profit = 40% of the market value = 40% of 180 = 72 rupees

The change in the profits = 72 – 64 = 8 rupees

7. The market value of a share is 75% of its face value and the face value of the share is 80% of its selling price. If the profit on selling the share is 50 rupees, find the market value of the share.

a) 75 rupees

b) 100 rupees

c) 125 rupees

d) 150 rupees

View Answer

Explanation: The profit is 50 rupees

The face value of the share is 80% of the selling price.

The profit = 100 – 80 / 80 * 100 = 25%

The profit is 25% of the face value = 50 rupees

25% of the face value is 50 rupees.

100% of the face value = 50 / 25 * 100 = 200 rupees

The market value is 75% of the face value = 75% of 200 = 150 rupees.

8. The face value of a share is 60% of the market value and the market value is 40% of the selling price. If the face value is 100 rupees, find the selling price.

a) 416.66 rupees

b) 432.25 rupees

c) 450.60 rupees

d) 475.95 rupees

View Answer

Explanation: The face value is 60% of the market value.

60% of the market value is 100.

100% of the market value = 100 / 60 * 100 = 166.66 rupees.

The market value is 40% of the selling price.

166.66 is 40% of the selling price.

The selling price = 166.66 / 40 * 100 = 416.66 rupees.

9. The selling price of a share is 50% more than the market value and market value is 80% more than the face value. Find the profit percentage.

a) 50%

b) 75%

c) 100%

d) 125%

View Answer

Explanation: Let the face value be 100 rupees.

The market value is 80% more than the face value = 100 + 80% of 100 = 100 + 80 = 180 rupees.

The selling price is 50% more than the market value = 180 + 50% of 150 = 150 + 75 = 225 rupees.

The profit = 225 – 100 = 125 rupees

The profit percentage = 125 / 100 * 100 = 125%

10. The selling price of a share is 85% of the market value and the market value is 50% of the face value. Find the loss percentage.

a) 52.5%

b) 57.5%

c) 52.25%

d) 57.25%

View Answer

Explanation: Let the face value be 100 rupees.

The market value = 50% of the face value = 50% of 100 = 50 rupees.

The selling price is 85% of the market value = 85% of 50 = 42.5 rupees.

The loss = 100 – 42.5 = 57.5 rupees = 57.5 / 100 * 100 = 57.5% loss

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.