This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Stocks and Shares”. These questions are beneficial for various competitive exams, placement interviews, and entrance tests.

1. A share is marked 40% more than its nominal value. If the selling price of the share is 63 rupees, find the nominal price of the share.

a) 45 rupees

b) 48 rupees

c) 50 rupees

d) 52 rupees

View Answer

Explanation: The market value of the share = nominal value + the excess price

The market price of the share = nominal price of the share + 40% of the nominal price

Let the nominal price of the share be x.

X + 40% of x = 1.4x = 63 rupees

1.4x = 63, x = 63 / 1.4 = 45 rupees

The nominal price of the share = 45 rupees.

2. A share is marked 30% more than its face value. If The selling price of the share is 10% less than the market price, what percentage of face value is the selling price.

a) 85%

b) 100%

c) 117%

d) 124%

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 100 + 30% of 100 = 100 + 30 = 130

The selling price = 130 – 10% of 130 = 130 – 13 = 117

The percentage of face value over selling price = 117 / 100 * 100 = 117%

3. The selling price of a share is 40% less than the market price and 20% more than the face value. What percentage of face value is the marked price?

a) 50%

b) 100%

c) 125%

d) 150%

View Answer

Explanation: Let the face value of these share be 100.

The selling price of the share is 20% more than the face value = 100 + 20% of 100 = 120

The selling price of the share is 40% less than the market value.

The market value = 120 / 60 * 100 = 200

The market value = 200, the face value = 100

The percentage of face value as market value = 200 / 100 * 100 = 200%

4. A share is marked 20% more than its face value. If the marked price is 20% more than the selling price, find the relation of face value and selling price.

a) The selling price = the face value

b) The selling price = 125% of the face value

c) The selling price = 120% of face value

d) The selling price = 96% of the face value

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 20% more than face value = 100 + 20% of 100 = 100 + 20 = 120

The market price is 20% more than the selling price.

The selling value = 120 / 120 * 100 = 100

The selling price = the face value

5. The market value of the share is 85% more than the face value. Find the relation between face value and discount if the selling price is 40% less than the market value.

a) Discount = 50% of the face value

b) Discount = 74% of the face value

c) Discount = 90% of the face value

d) Discount = 111% of the face value

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 85% more than the face value = 100 + 85% of 100 = 185

The selling price = 40% less than the market value = 185 – 40% of 185 = 111

The discount = 185 – 111 = 74

The relation between discount and face value is discount = 74% of face value.

6. A share is marked 33% more than its nominal value. If the selling price of the share is 66.5 rupees, find the nominal price of the share.

a) 40 rupees

b) 45 rupees

c) 50 rupees

d) 55 rupees

View Answer

Explanation: The market value of the share = nominal value + the excess price

The market price of the share = nominal price of the share + 33% of the nominal price

Let the nominal price of the share be x.

X + 33% of x = 1.33x = 66.5 rupees

1.33x = 66.5, x = 66.5 / 1.33 = 50 rupees

The nominal price of the share = 50 rupees.

7. A share is marked 55% more than its face value. If the selling price of the share is 20% less than the market price, what percentage of face value is the selling price.

a) 92%

b) 105%

c) 118%

d) 124%

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 100 + 55% of 100 = 100 + 55 = 155

The selling price = 155 – 20% of 155 = 155 – 31 = 124

The percentage of face value over selling price = 124 / 100 * 100 = 124%

8. The selling price of a share is 45% of its face value. If the discount is 220 rupees, find the face value.

a) 100

b) 200

c) 300

d) 400

View Answer

Explanation: Here, the market value of the share is not given so we will assume the face value is the market value.

Let the face value be x.

The selling price = 45% of the face value = 0.45x

The discount = x – 0.45x = 0.55x

0.55x = 220, x = 220 / 0.55 = 400

9. A share is marked 50% more than its face value. If the marked price is 40% more than the selling price, find the relation of face value and selling price.

a) The selling price = the face value

b) The selling price = 107% of the face value

c) The selling price = 115% of face value

d) The selling price = 127% of the face value

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 50% more than face value = 100 + 50% of 100 = 100 + 50 = 150

The market price is 40% more than the selling price.

The selling value = 150 / 140 * 100 = 107.14 ≈ 107

The selling price = 107% of the face value.

10. The market value of the share is 90% more than the face value. Find the relation between face value and discount if the selling price is 25% less than the market value.

a) Discount = 47.50% of the face value

b) Discount = 52.74% of the face value

c) Discount = 66.90% of the face value

d) Discount = 71.11% of the face value

View Answer

Explanation: Let the face value of the share be 100.

The market value of the share = 90% more than the face value = 100 + 90% of 100 = 190

The selling price = 25% less than the market value = 190 – 25% of 190 = 142.5

The discount = 190 – 142.5 = 47.5

The relation between discount and face value is discount = 47.5% of face value.

**More Aptitude Questions and Answers on Stocks and Shares:**

- Stocks and Shares Questions (Set 2)
- Stocks and Shares Questions (Set 3)
- Stocks and Shares Questions (Set 4)
- Stocks and Shares Questions (Set 5)
- Stocks and Shares Questions (Set 6)
- Stocks and Shares Questions (Set 7)

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.