Time and Work Questions and Answers – Set 2

This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Time and Work – Set 2”.

1. 15 men can do a work in 25 days, find the time in which 20 men can do the same amount of work.
a) 18 days
b) 19 days
c) 20 days
d) 21 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total amount of work done = 15 * 25 = 375 units
The number of men available = 20
The time taken = 375 / 20 = 18.75 days = 19 days

2. 5 men can do a piece of work in 7 days, working 5 hours daily. Find the time in which 10 men can do the same work, working 1.2 hours daily.
a) 14 days
b) 15 days
c) 16 days
d) 17 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total amount of work done = 5 * 7 * 5 = 175 units
The number of men available = 10
The daily working hours = 1.2 hour
Number of days taken = 175 / 12 = 14.58 days = 15 days

3. 12 men can complete 35% of the work in 10 days, working 9 hours daily. Find the number of days in which 10 men can do the remaining work, working 5 hours daily.
a) 39.1 days
b) 40.1 days
c) 41.1 days
d) 42.1 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total work done = 35% of the total work
The work remaining = 65% of the total work
The total work completed = 12 * 10 * 9 = 1080 units
1080 units is 35% of the work
65% of the work = 1080 / 35 * 65 = 14040 / 7 units
The days to complete the work:
14040 / (7 * 10 * 5) = 40.11 days
advertisement
advertisement

4. 39 men can do a piece of work in 9 days. Find the time required by 13 men to do thrice the work.
a) 27 days
b) 54 days
c) 81 days
d) 729 days
View Answer

Answer: c
Explanation: The total work done = 39 * 9 = 351 units of work
The new work = thrice the previous work = 351 * 3 = 1053 units
The number of days required by 13 men to do he work = 1053 / 13 = 81 days

5. 91 men can do a piece of work in 117 days. Find the number of days required by 13 men to do 1 / 3rd of the work.
a) 271 days
b) 273 days
c) 91 days
d) 97 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total amount of work done = 91 * 117 = 10647 units of work
The work to be completed = 1 / 3rd of the previous work = 10647 / 3 = 3549 units of work
The number of day required = 3549 / 13 = 273 days

6. 77 men can do a piece of work in 79 days. Find the number of days required by 11 men to complete 1 / 7th of the work.
a) 86 days
b) 79 days
c) 76 days
d) 89 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total amount of work done = 77 * 79 = 6083 units of work
The amount of work to be done = 1 / 7th of the previous work = 6083 / 7 = 869 units of work
The number of days required = 869 / 11 = 79 days

7. 131 men can complete half of the work in 121 days. Find the number of days in which 11 men can complete the remaining work.
a) 1141 days
b) 1444 days
c) 1414 days
d) 1441 days
View Answer

Answer: d
Explanation: The total time to be taken = 121 * 131 / 11 = 1441 days
advertisement

8. 13 men can do a piece of work in 78 days. Find the time taken by 26 men to complete the same work.
a) 78 days
b) 39 days
c) 19 days
d) 13 days
View Answer

Answer: b
Explanation: The total work done by 13 men in 78 days = 13 * 78 = 1014 units
The time taken by 26 men to complete the same work = 1014 / 26 = 39 days

9. X and Y can do a work in 12 days and 15 days, respectively. How long will they take to complete the same work together?
a) 3.33 days
b) 4.44 days
c) 5.55 days
d) 6.66 days
View Answer

Answer: d
Explanation: Let the total work be 12 * 15 = 180 units.
The efficiency of x = 15 and the efficiency of y = 12
The total efficiency = 12 + 15 = 27
The time taken = 180 / 27 = 6.66 days
advertisement

10. P can do a piece of work in 12 days. Q is twice as efficient as p. Find the time required by q to complete 4 times the work done by p.
a) 12 days
b) 24 days
c) 48 days
d) 96 days
View Answer

Answer: b
Explanation: Let the efficiency of p be x.
The efficiency of q = 2 * x = 2x
The total work = x * 12 = 12x
The work to be done by q = 4 times the total work = 12x * 4 = 48x
The time taken by q to complete the work = 48x / 2x = 24 days

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.