This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Three People – Set 2”.

1. The ratio of ages of 3 people is 2 : 3 : 4 after 5 years the ratio of their ages will be 5 : 7 : 9. Find their current ages.

a) 20, 30 and 40 years

b) 25, 35 and 45 years

c) 30, 40, and 50 years

d) 16, 24 and 32 years

View Answer

Explanation: Let their ages be in terms of x.

Their age now = 2x, 3x and 4x, respectively.

Their ages after 5 years = 2x + 5, 3x + 5 and 4x + 5 years respectively.

The ratio of their ages after 5 years = 5 : 7 : 9

(2x + 5) / 5 = (3x + 5) / 7 = (4x + 5) / 9

Taking any 2 equations:

(2x + 5) / 5 = (3x + 5) / 7

7 * (2x + 5) = 5 * (3x + 5)

14x + 35 = 15x + 25

15x – 14x = 35 – 25

X = 10

Their current ages = 2x, 3x and 4x respectively = 20, 30 and 40 years.

2. A couple has 3 children. Each was born at a gap of 3 years and 4 months. If the age of the eldest brother is twice as old as the youngest brother, find the age of the middle brother.

a) 8 years

b) 9 years

c) 10 years

d) 11 years

View Answer

Explanation: Let the age of the youngest brother be x.

Age of the eldest brother = x + (3 years 4 months) * 2 = x + 6 years 8 months

It is given that age of the eldest brother is twice the age of the youngest brother.

2x = x + 6 years 8 months

2x – x = 6 years 8 months

Age of the middle brother = age of the youngest brother + 3 years 4 months

6 years 8 months + 3 years 4 months = 10 years

3. 13 years back my father’s age was triple of my brother’s age. Five years from now my father will be twice as old as my brother. Find my age now if I am twice of my brother’s age.

a) 62 years

b) 52 years

c) 42 years

d) 31 years

View Answer

Explanation: Let my brother’s age 13 years back be x.

My father’s age 3 years back = 3x

My brothers age 5 years later = x + 13 + 5 = x + 18

My fathers age 5 years later = 3x + 13 + 5 = 3x + 18

It is given that after 5 years my father will be twice as old as my brother.

X + 18 = (x + 18) / 2

2x + 36 = 3x + 18

2x – x = 36 – 18

X = 18

My brother’s age now = x + 13 = 18 + 13 = 31 years

My age = twice of my brother’s age now = 31 * 2 = 62 years

4. After 7 years my father will be thrice of my age. After 29 years he will be twice of my age, find my age now.

a) 12 years

b) 15 years

c) 16 years

d) 18 years

View Answer

Explanation: Let my age now be x.

My age after 7 years = 7 + x

My father’s age after 7 years = thrice of my age = (7 + x) * 3 = 21 + 3x

My age after 29 years = x + 29

My father’s age after 29 years = (x + 29) * 2 = 2x + 58

21 + 3x + (29 – 7) = 2x + 58

21 + 3x + 22 = 2x + 58

3x + 43 = 2x + 58

3x – 2x = 58 – 43

X = 15

5. 5 years from now my age will be equal to my father’s age when he got married. The ratio of my father’s age to my mother’s age at the time of their wedding was 7 : 6. If the at the time of wedding my mother was 24 years old, find my age now.

a) 20 years

b) 21 years

c) 22 years

d) 23 years

View Answer

Explanation: Let my age now be x.

My father’s age at the time of their wedding = my age 5 years later = x + 5

Ratio of age of my father to my mother at the time of their wedding = 7 : 6

My mother’s age at their wedding = 24 years (given)

My father’s age at his wedding = (24 / 6) * 7 = 4 * 7 = 28 years

My age after 5 years = my father’s age at his wedding = 28 years

My current age = 28 – 5 = 23 years

6. Find the total age of 3 brothers, if, their ages are in the ratio 4 : 7 : 9 and the eldest of them is 20 years elder than the youngest brother.

a) 70 years

b) 80 years

c) 90 years

d) 100 years

View Answer

Explanation: Let the age of the brothers be in terms of x.

The age of the brothers is in a ratio = 4 : 7 : 9

The ages of the brothers are 4x, 7x and 9x.

The difference between the ages of the eldest and the youngest brother is 20 years.

9x – 4x = 20 years

5x = 20

X = 20 / 5 = 4 years

The total ag of the brothers:

4x = 4 * 4 = 16 years

7x = 7 * 4 = 28 years

9x = 9 * 4 = 36 years

Total age = 16 + 28 + 36 = 80 years

7. The average age of 3 students is 21 years. If the ratio of their ages is x : y : z, find the value with which y is related. It is known that x : y = 1 : 2 and y : z = 1 : 3.

a) 12 years

b) 13 years

c) 14 years

d) 15 years

View Answer

Explanation: x : y = 1 : 2 and y : z = 1 : 3

X : y : z = 1 * 1 : 2 * 1 : 3 * 2

1 : 2 : 6

Let these ratios be in terms of a.

A + 2a + 6a = 21 * 3 = 63 years

9a = 63 years

A = 63 / 9 = 7 years

Y = 2a = 7 * 2 = 14 years

8. 3 friends a, b and c went for an internship in a company. They had different levels of experiences. If their age was in a ratio 4 : 5 : 6 and their experience was in a ratio 2 : 3 : 4 respectively, find the friend with the least age to start working. It is known that the ratio of their total age to their total experience is 10 : 1.

a) a

b) b

c) c

d) They started at the same age

View Answer

Explanation: Let their age be in terms of x and their experience be in terms oy y.

Their respective ages = 4 : 5 : 6 = 4x, 5x and 6x

Their respective experiences = 2 : 3 : 4 = 2y, 3y and 4y

Total age in terms of x = 4x + 5x + 6x = 15x

Total experience in terms of y = 2y + 3y + 4y = 9y

Ratio of age to experience = 10 : 1

15x : 9y = 10 : 1

15x / 10 = 9y / 1

1.5x = 9y

X = 9 / 1.5 y = 6y

X = 6y

Age and experience of a in terms of y = 4x, 2y = 6 * 4y, 2y = 24 y, 2y

Age and experience of b in terms of y = 5x, 3y = 6 * 5y, 3y = 30y, 3y

Age and experience of c in terms of y = 6x, 4y = 6 * 6y, 4y = 36y, 4y

Age at which they started working :

A = 24y – 2y = 22y, b = 30y – 3y = 27y and c = 36y – 4y = 32y

Lowest of the above is 22y that is a.

9. 3 friends are 1.5x, 2x and 2.5x years old. If the total of their ages is 45 years, find the age of second friend.

a) 15 years

b) 12 years

c) 10 years

d) 10.5 years

View Answer

Explanation: The total age of the three friends = 45 years

Total age of the friends in terms of x = 1.5x + 2x + 2.5x = 6x

6x = 45

X = 45 / 6 = 7.5 years = 7 years 6 months

Age of the second friend = 7 years 6 months * 2 = 15 years

10. A group of 3 friends went for a training of 6 months. After the training, the sum of their ages was 90 years and were in a ratio 5 : 6 : 7. Find their ages before the training.

a) 25 years, 30 years, 35 years

b) 24 years, 29 years, 34 years

c) 25 years 6 months, 30 years 6 months, 35 years 6 months

d) 24 years 6 months, 29 years 6 months, 34 years 6 months

View Answer

Explanation: Total age after the training = 90 years

Ratio of age after the training = 5 : 6 : 7

Let their ages be in terms of x.

Their ages after the training in terms of x = 5x, 6x and 7x

5x + 6x + 7x = 18x = 90

18x = 90

X = 90 / 18 = 5

X = 5

Their individual ages after the training = 5x = 25, 6x = 30, 7x = 35 years

Their ages before the training = 25 years – 6 months, 30 years – 6 months, 35 years – 6 months

24 years 6 months, 29 years 6 months, 34 years 6 months.

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.