This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Calendar”. These questions are beneficial for various competitive exams, placement interviews, and entrance tests.

1. What was the day on 12 June 1752?

a) Monday

b) Sunday

c) Saturday

d) Wednesday

View Answer

Explanation: The given year is 1752.

Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 100 years = 5.

Number of odd days in 51 years = 12 leap years + 39 ordinary years.

12 * 2 + 39 * 1 = 63 odd days years (leap year has two odd days and ordinary year has one odd day) = 9 weeks + 0 days.

For the year 1752 we have to consider the period from (1.1.1752 to 12.6.1752).

January has 31 days.

February has 29 days (1752 is a leap year).

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 12 days.

Number of odd days = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 12 = 164.

For 164 days = (23 weeks + 3 days) = 3 odd days.

Total number of odd days = 0 + 5 + 3 = 8 = 1 week + 1 odd day.

Therefore the day on 12

^{th}June, 1752 is Monday.

2. On March 20 1991 Wednesday falls, what was the day on March 20 1992?

a) Thursday

b) Tuesday

c) Friday

d) Saturday

View Answer

Explanation: Given, the day on March 20 1991 is Wednesday.

If 20

^{th}March, 1991 is Wednesday, next year it will become Thursday (i.e., Increases by one another day).

In the year 1992, it will become Friday because the year 1992 is a Leap year.

3. Today is Wednesday. After 81 days, what will be the day?

a) Sunday

b) Saturday

c) Thursday

d) Tuesday

View Answer

Explanation: Given, the day as Wednesday we have to find the day after 81 days.

As today is Wednesday, after 7 days it will be Wednesday and after 77 days also it will be Wednesday.

As 77

^{th}day is Wednesday, then after 81 days the day will be Sunday.

4. The day on 14 October 1885 is Wednesday.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of days in 200 years = 3 odd days (for 100 years there are 5 odd days. So, for 200 years it will be 5 * 2 = 10 odd days – 1 week + 3 odd days).

For 84 years = 21 leap years + 63 ordinary years.

21 * 2 + 63 * 1 = 105 (leap year has two odd days and ordinary year has one odd day) = (15 weeks + 0 odd days).

For the year 1885 we have to consider the period from (1.1.1885 to 14.10.1885).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 31 days.

September has 30 days.

October has 14 days.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 30 + 14 = 287.

287 days = 41 weeks = 0 odd days.

Total number of odd days = 0 + 3 + 0 + 0 = odd days.

It is Wednesday.

The answer is true.

5. It was Sunday on 12 February 1882. What was the day on 12 February 1885?

a) Wednesday

b) Thursday

c) Friday

d) Saturday

View Answer

Explanation: The correct answer is Thursday.

It is given that 12 February 1882 is Sunday. So, it becomes Monday in 1883 and it becomes Tuesday in 1884 and it will be Thursday in 1885 because 1884 is a leap year.

6. On what day does 8 August 1640 falls?

a) Friday

b) Tuesday

c) Wednesday

d) Thursday

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 39 years = 9 Leap years + 30 Ordinary years = 9 * 2 + 30 * 1 = 18 + 30 = 48 ⟶ 6 weeks + 6 odd days.

For the year 1640, we have to consider the period from (1.1.1640 to 8.8.1640).

January has 31 days.

February has 29 days. (The year 1640 is a Leap year).

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 8 days.

Number of odd days = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 8 = 221 days.

221 days = 31 weeks + 4 days

Total odd days = 0 + 6 + 4 = 10 = 1 week + 3 odd days.

It is Wednesday.

7. Tomorrow is Friday what is the day of the week after 46 days?

a) Wednesday

b) Saturday

c) Friday

d) Tuesday

View Answer

Explanation: Given, tomorrow is Friday.

Tomorrow is Friday so we should count 46 from Friday. For every 7 days the week repeats, after 42 it will be the same Friday and after 4 days it becomes Tuesday.

8. What will be the day of the week on 23 April 2030?

a) Monday

b) Tuesday

c) Wednesday

d) Thursday

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

For 29 years number of odd days = 7 leap years + 22 ordinary years (leap year has two odd days and ordinary year has one odd day).

7 * 2 + 22 * 1 = 14 + 22 = 36 = 7 weeks + 1 odd day.

For the year 2030, we have to consider from (1.1.2030 to 23.4.2030).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 23 days.

31 + 28 + 31 + 23 = 113 days = 16 weeks + 1 odd day.

Total number of odd days = 1 + 1 = 2.

The day on 23 April, 2030 is Tuesday.

9. On May 10 2011 it was Tuesday. What was the day on 10 May 2012?

a) Monday

b) Wednesday

c) Thursday

d) Friday

View Answer

Explanation: The correct answer is Thursday.

For the next year, the day of same date becomes next day.

It becomes Wednesday but the year 2012 is a leap year. So, it increases by one another day and becomes Thursday.

10. It was Monday on December 8, 2008. What was the day on December 8, 2004?

a) Thursday

b) Wednesday

c) Friday

d) Saturday

View Answer

Explanation: Given, December 8 2008 is Monday.

December 8 2007 becomes Saturday as 2008 is a leap year.

December 8 2006 is Friday and December 8 2005 is Thursday and December 2004 will be Wednesday.

**More Aptitude Questions and Answers on Calendar:**

- Calendar Questions (Set 2)
- Calendar Questions (Set 3)
- Calendar Questions (Set 4)
- Calendar Questions (Set 5)

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.