This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Time and Distance – Set 4”.

1. The time taken to cover 132 km is 1.1 hours. Find the time taken to cover 87.5 km.

a) 0.71 hours

b) 0.72 hours

c) 0.73 hours

d) 0.74 hours

View Answer

Explanation: The speed of the train = 132 / 1.1 kmph = 120 kmph

The time taken to cover 87.5 km = 87.5 / 120 = 0.729 hours ≈ 0.73 hours.

2. A man travels at a speed of 63 kmph. Find the distance covered by him in 89.7 seconds.

a) 1.75 km

b) 1.57 km

c) 1.76 km

d) 1.67 km

View Answer

Explanation: The speed of the man = 64 kmph = 17.5 m / s

The distance covered by him in 89.7 seconds = 17.5 * 89.7 = 1569.75 m = 1.57km

3. The speed of a train is 108 kmph. Find the distance covered by the train in 109 seconds.

a) 3270 m

b) 327 m

c) 3070 m

d) 307 m

View Answer

Explanation: The speed of the train = 108 kmph = 30 m / s

The distance covered by the train in 109 seconds = 30 * 109 = 3270 m

4. The speed of a man is 33.12 kmph and the speed of another man is 8.8 m / s. If the distance between them is 27m, find the time taken by them to meet. They are walking towards each other.

a) 1.2 seconds

b) 1.5 seconds

c) 2.3 seconds

d) 2.5 seconds

View Answer

Explanation: The speed of the men = 33.12 kmph and 8.8 m / s = 9.2 m / s and 8.8 m / s respectively.

They are walking towards each other, their combined speed = 9.2 + 8.8 = 18 m / s

The time taken at that speed to cover 27m = 27 / 18 = 1.5 seconds

They will take 1.5 seconds to meet.

5. A man is following a kid. The man is moving at a speed of 27 kmph and the kid is running at a speed of 5 m / s. Find the distance between them after 1.5 minutes, if the distance between them initially was 0.8 km.

a) 565 m

b) 575 m

c) 585 m

d) 595 m

View Answer

Explanation: Here, the man is following the kid. This statement states that the man and the kid are moving in the same direction and the kid is ahead of the man.

The speed of the man = 27 kmph = 7.5 m / s and the speed of the kid is 5 m / s.

The distance between them initially is 0.8 km.

The difference between their distance = initial distance – (the difference between their speeds * the time given)

800m – 2.5m * 1.5 * 60 = 800m – 225m = 575 m

6. A man is followed by a kid. The man is moving at a pace of 36 kmph and the kid is running at a speed of 9 m / s. Find the distance between them after 0.5 minutes, if the distance between them initially is 112.5m.

a) 142.5 m

b) 145 m

c) 147.5 m

d) 150 m

View Answer

Explanation: Here, the man is being followed by the kid. This statement states that the man and the kid are moving in the same direction and the man is ahead of the kid.

The speed of the man = 36 kmph = 10 m / s and the speed of the kid is 9 m / s

The distance between them initially is 112.5m.

The difference between their distance = initial distance – (the difference between their speeds * the time given)

112.5 – (10 – 9) * 0.5 * 60 = 112.5 – ( – 30) = 112.5 + 30 = 142.5m

(Here the distance between them increased because the kid was behind the man, but the speed of the kid was slower than the man).

7. The distance between two cities is 70 km. If a man covers 35% of the distance in 90 minutes and the rest of the distance in 105 minutes, find his average speed throughout the journey.

a) 21.57 kmph

b) 22.54 kmph

c) 21.54 kmph

d) 22.57 kmph

View Answer

Explanation: The average speed = total distance / total time taken = 70 / 195 minutes or 3.25 hours

The average speed = 21.538 kmph ≈ 21.54 kmph

8. The distance between two towns is 190 km. If a man travelled 90% of the distance in 190 minutes and the rest of the distance in 30 minutes, find his maximum speed. It is known that he drove at a constant speed during both the intervals given.

a) 21.92 m / s

b) 22.92 m / s

c) 20.94 m / s

d) 19.98 m / s

View Answer

Explanation: He travelled 90% of 190 km in 190 minutes and 10% of 190 km in 30 minutes.

His speeds during both the durations = 171 / 3.16 kmph and 19 / 0.5 kmph = 78.94 kmph and 38 kmph respectively.

The maximum from both these speeds = 78.94 kmph = 21.92 m / s

9. The distance between p and q is 570 meters. If they both travel away from each other at a speed of 7.2m / s and 31.5 kmph, find the distance between them after 19 seconds.

a) 893.05 m

b) 873.05 m

c) 938.05 m

d) 887.05 m

View Answer

Explanation: P and q are moving in opposite direction; this states that the distance between them will increase with time.

The speed of p = 7.2 m / s

The speed of q = 31.5 kmph = 8.75 m / s

The combined speed = 7.2 + 8.75 = 15.95 m / s

The time travelled = 19 seconds

The distance covered at that combined speed in 19 seconds = 15.95 * 19 = 303.05 m

The distance between them now = 570m + 303.05m = 873.05m

10. The speed of p, q and r are 13 m / s, 63 kmph and 960 m / minute. If they start running in the same direction, find the maximum difference between any two of them after 7 hour 29 minutes and 37.5 seconds.

a) 121.399 km

b) 119.289 km

c) 117.243 km

d) 115.221 km

View Answer

Explanation: The speed of p = 13 m / s

The speed of q = 63 kmph = 17.5 m / s

The speed of r = 960m / minute = 16 m / s

The difference between the maximum speed and the minimum speed = 17.5 – 13 = 4.5 m / s

The maximum distance will be between p and q.

The time given = 7 hour 29 minutes 37.5 seconds = 25200 + 2740 + 37.5 seconds = 26977.5 seconds

The distance = difference of speed * the time given = 4.5 * 26977.5 = 121398.75 m = 121.39875 km

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.