This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Partnership”. These questions are beneficial for various competitive exams, placement interviews, and entrance tests.

1. 2 friends a and b started a company with 20000 and 30000, respectively. If there was a profit of 12995 rupees at the end of the year find their monthly profit of a.

a) 649.75 rupees

b) 1082.91 rupees

c) 431.16 rupees

d) 491.8 rupees

View Answer

Explanation: The profit after 12 months = 12995 rupees

Monthly profit = 12995 / 12 = 1082.91 rupees per month

The individual profit of a and b are in the ratio of their investment = 2 : 3

Their individual profit = 1082.91 / 5 * 2, 1082.92 / 5 * 3 = 431.16, 649.75 rupees

The monthly profit of a = 431.16 rupees.

2. 2 friends a and b started a company. ‘A’ invested 20000 on the 1^{st} of April and ‘B’ invested 30000 on the 1^{st} of July. If the profit of the company on 31^{st} of march was 17000 rupees, find b’s share of profit.

a) 8500 rupees

b) 9000 rupees

c) 9600 rupees

d) 10200 rupees

View Answer

Explanation: The total time a invested the money for = 12 months

The total time B invested the money for = 9 months

A’s investment = 20000

B’s investment = 30000

Ratio of a’s share to b’s share = 12 * 20000 : 9 * 30000 = 8 : 9

The profit at the end of the year = 17000 rupees

B’s share = 17000 / 17 * 9 = 9000 rupees

3. X and y are partners in a firm. X invested 12000 on the first day of the financial year and y invested the same after 4 months. After a year, the profit was 29520 rupees, find b’s share of profit.

a) 11808 rupees

b) 18080 rupees

c) 18808 rupees

d) 18800 rupees

View Answer

Explanation: A’s investment = 12000 for 12 months

B’s investment = 12000 for 8 months

The ratio of their share = 12000 * 12 : 12000 * 8 = 3 : 2

The profit in the end of the year = 29520

B’s share = 29520 / 5 * 2 = 5904 * 2 = 11808 rupees

4. A and b invested 10000 rupees each in a company. If a invested the money on 1^{st} of April the share of profit of b on 31^{st} of march was 8000 rupees out of a total profit of 32000 rupees, find the date of b’s investment.

a) 1^{st} October

b) 1^{st} July

c) 1^{st} December

d) 1^{st} January

View Answer

Explanation: The investment of a = 10000 for 12 months

A’s share of profit = 32000 – 8000 = 24000 rupees

B’s profit = 8000 rupees

Ratio of a to b = 24000 : 8000 = 3 : 1

The ratio of their investment = 3 : 1

Let the investment of b be for x months.

10000 * 12 : x * 10000 = 3 : 1

120000 / 3 = 10000x / 1

10000x = 40000

X = 4

B invested the money for 4 months that means 8 months after a’s investment = 1

^{st}December.

5. A invested 35000 for 10 months. What amount of b’s investment will be equivalent to a’s investment if b invests the money for 24 months?

a) 14853.33 rupees

b) 1485.33 rupees

c) 1458.33 rupees

d) 14583.33 rupees

View Answer

Explanation: The ratio of their investment is same = 1 : 1

Let the investment amount of b be x.

35000 * 10 = x * 24

X = 35000 * 10 / 24 = 14583.33 rupees

6. A invested 50000 in a company on 1^{st} of April 2019. B invested 25000 on 1^{st} of April 2019 and 25000 on 1^{st} of October 2019. If on 31^{st} March 2020 the profit was 25200 rupees, find the share of b.

a) 10800 rupees

b) 12600 rupees

c) 11200 rupees

d) 10220 rupees

View Answer

Explanation: A’s investment = 50000 for 12 months

B’s investment = 25000 for 12 months and 25000 for 6 months

Ratio of a’s share to b’s share = 50000 * 12 : 25000 * 12 + 25000 * 6 = 600000 : 450000 = 4 : 3

The profit at the end of the year = 25200 rupees

B’s share = 25200 / 7 * 3 = 10800 rupees

7. The share of profit of a is 20000 rupees out of 35000 rupees. If a and b invested at the same time find the investment of b if a’s investment is 12000 rupees.

a) 8500 rupees

b) 9000 rupees

c) 10000 rupees

d) 12000 rupees

View Answer

Explanation: A’s share of profit = 20000 rupees

B’s share profit = 35000 – 20000 = 15000 rupees

Ratio of a’s share to b’s share = 20000 : 15000 = 4 : 3

A’s investment = 12000

B’s investment = Let it be x.

X = 12000 / 4 * 3 = 9000 rupees

8. A and b are partners in a firm. A invested 15000 on the first day of the working year and b invested 4000 quarterly. Find their ratio of profit after a working year.

a) 2 : 3

b) 3 : 2

c) 3 : 4

d) 4 : 3

View Answer

Explanation: A’s investment = 15000 for 12 months

B’s investment = 4000 for 12 months 4000 for 9 months 4000 for 6 months and 4000 for 3 months

Profit sharing ratio of a to b = 12 * 15000 : 4000 * 12 + 4000 * 9 + 4000 * 6 + 4000 * 3

180000 : 48000 + 36000 + 24000 + 12000

180000 : 120000 = 3 : 2

9. The profit – sharing ratio of 4 partners is 4 : 5 : 6 : 7. Find their respective profits if the total profit is 121000 rupees.

a) 22000, 25000, 30000, 35000

b) 22000, 27500, 33000, 38500

c) 24000, 28000, 35000, 40000

d) 22500, 27000, 33500, 38000

View Answer

Explanation: The profit – sharing ratio = 4 : 5 : 6 : 7

The total profit = 121000 rupees

Let the profit – sharing ratio be in terms of x.

The profits = 4x, 5x, 6x and 7x

The total profit = 4x + 5x + 6x + 7x = 22x = 121000

22x = 121000

X = 121000 / 22 = 5500

4x = 22000

5x = 27500

6x = 33000

7x = 38500

10. A, B and C are three owners of a company. If their profit – sharing ratio is 4 : 9 : 12, find the profit earned by a per quarter. The annual profit of the company is 625000 rupees.

a) 120000 rupees

b) 25000 rupees

c) 33000 rupees

d) 100000 rupees

View Answer

Explanation: The profit – sharing ratio = 4 : 9 : 12

Let the profit – sharing ratio be in terms of x.

The profit of A = 4x

The total profit = 4x + 9x + 12x = 25x = 625000 rupees

25x = 625000 rupees

X = 25000 rupees

4x = 100000 rupees

A earns a profit of 100000 rupees per annum.

A’s profit quarterly = 100000 / 4 = 25000 rupees

**More Aptitude Questions and Answers on Partnership:**

- Partnership Questions (Set 2)
- Partnership Questions (Set 3)
- Partnership Questions (Set 4)
- Partnership Questions (Set 5)
- Partnership Questions (Set 6)
- Partnership Questions (Set 7)

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.