This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Discount – Set 2”.

1. The marked price of an article is 5 times the discount. Find the selling price in terms of discount.

a) 2.5 times the discount

b) 3.5 times the discount

c) 4 times the discount

d) 5 times the discount

View Answer

Explanation: Let the marked price be x.

The discount in terms of the marked price:

Marked price is 5 times the marked price, x = 5 times the discount

Discount = x / 5 = 0.2x

The selling price = marked price – discount = x – 0.2x = 0.8x

The selling price in terms of the discount = 0.8x / 0.2x * 100 = 400%

400% that is 4 times the discount.

2. The marked price of an article is 200 rupees more than the selling price. If the ratio between the selling price and discount is 9 : 4, find the marked price.

a) 450

b) 550

c) 600

d) 650

View Answer

Explanation: Let the marked price be x.

Th discount here is 200 (the difference between the marked price and selling price.)

Ratio between selling price and discount = 9 : 4

Discount 4 / 13

^{th}of the ratio = 200, 9 / 13

^{th}of the ratio = 200 / 4 * 9 = 450

The selling price = 450

Marked price = selling price + discount = 450 + 200 = 650

3. A shopkeeper purchased an article for 500 rupees. At what price should he mark the article to allow a discount of 35% and still earn 100% profit.

a) 1539 rupees

b) 1593 rupees

c) 1555 rupees

d) 1599 rupees

View Answer

Explanation: The cost price for the shopkeeper is 500 rupees.

The discount percentage is 35%.

The profit is 100%.

Profit = 100% of 500 = 500

The profit = 500, cost price = 500

Selling price = 500 + 500 = 1000

The selling price = 1000

Marked price = selling price + discount

Let the marked price be x.

X = 1000 + 35% of x

X = 1000 + 0.35x

0.65x = 1000

X = 1000 / 0.65 = 1538.46 rupees ≈ 1539 rupees

4. A shopkeeper marked his goods at a price 25% more than the cost price. Find the discount in terms of selling price if the discount id 10%.

a) 10%

b) 11.11%

c) 12.5%

d) 13.66%

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The marked price = 25% more than the cost price = x + 25% of x = 1.25x

The selling price = 1.25x – 10% of 1.25x = 1.25 x– 0.125x = 1.125x

The discount = marked price – selling price = 1.25x – 1.125x = 0.125x

Discount in terms of the selling price = 0.125x / 1.125x * 100 = 11.11%

5. The cost price of an article is 30% less than the selling price. The discount is 40% of the selling price. If the marked price is 12600 rupees, find the cost price.

a) 6300 rupees

b) 10000 rupees

c) 8400 rupees

d) 5600 rupees

View Answer

Explanation: Let the selling price be x.

The cost price is 30% less than the cost price = x – 30% of x = x – 0.x = 0.7x

The discount is 40% of the selling price = 40% of x = 0.4x

The marked price = selling price + discount = x + 0.4x = 1.4x

The marked price = 12600

1.4x = 12600

The cost price = 0.7x

0.7x = 12600 / 1.4 * 0.7 = 6300 rupees

6. If the discount is twice the cost price and the marked price is 10000, find the selling price. No profit or loss was made.

a) 1111.11 rupees

b) 3333.33 rupees

c) 5555.55 rupees

d) 7777.77 rupees

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The discount is twice of the cost price = 2x

The selling price = marked price – discount

The cost price = selling price

X = 10,000 – 2x

3x = 10,000

X = 3333.333 rupees

7. The cost price of an article is 1200 rupees. The discount is 20% of the selling price and the cost price is half the marked price. Find the profit or loss made in the transaction.

a) 1200 rupees

b) 1000 rupees

c) 800 rupees

d) 650 rupees

View Answer

Explanation: Let the selling price be x.

The discount = 20% of the selling price

Discount = 20% of x = 0.2x

The marked price is twice of the cost price = 1200 * 2 = 2400

The selling price + discount = marked price

X + 0.2x = 2400

1.2x = 2400

X = 2000

The profit made = selling price – cost price = 2000 – 1200 = 800 rupees.

8. The discount given on an article is 20% on the marked price. Find the ratio of the selling price to marked price.

a) 4 : 5

b) 5 : 6

c) 6 : 7

d) 7 : 8

View Answer

Explanation: Let the marked price be x.

The discount given = 20% of marked price = 20% of x = 0.2x

The selling price = x – 0.2x = 0.8x

Ratio of selling price to mark price = 0.8x : x = 8 : 10 = 4 : 5

9. The marked price of an article is 25% of the discount. If the cost price is 20% of the discount, find the ratio of marked price to cost price.

a) 4 : 5

b) 5 : 4

c) 5 : 6

d) 6 : 5

View Answer

Explanation: Let the discount be x.

The marked price = 25% of the discount = 25% of x = 0.25x

The cost price = 20% of the discount = 20% of x = 0.2x

The ratio between the marked price and cost price = 0.25 : 0.2 = 5 : 4

10. The ratio between the discount and the marked price is 2 : 9. Find the ratio between the selling price and the marked price.

a) 9 : 2

b) 7 : 9

c) 9 : 7

d) 2 : 7

View Answer

Explanation: Let the ratio be in terms of x.

The marked price = 9x and the discount = 2x

The selling price = 9x – 2x = 7x

The ratio between the selling price and marked price = 9 : 7

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.