This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Year”.

1. Which of the following is a leap year?

a) 1996

b) 1994

c) 1986

d) 1982

View Answer

Explanation: The correct answer is 1996.

The year 1996 when divided by 4 leaves a remainder of 0. So, it is called a leap year.

The other years such as 1994, 1986 and 1982 when divided by 4, leaves a remainder of 2. So, they are called ordinary years.

2. Which of these is not a leap year?

a) 1964

b) 1992

c) 1940

d) 1942

View Answer

Explanation: The year 1942 is not a leap year.

The other years 1964, 1992 and 1940 are leap years because when they are divided by 4 leaves a remainder of 0.

The year 1942 is ordinary year, because a leap year comes for every 4 years as we can see 1940 is a leap year and then 1944 will be the leap year whereas 1942 will be an ordinary year.

3. The calendar for the year 2002 will be same as which of the following years?

a) 1934

b) 1942

c) 1936

d) 1910

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 1 years = 0 leap years + 1 ordinary year = 0 * 2 + 1 * 1 = 2 = 1 odd day.

For the year 2002, we have to consider only 1.1.2002.

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 1 + 1 = 2.

So the day on January 1 2002 is Tuesday.

Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 12 years = 3 leap years + 9 ordinary years = 3 * 2 + 9 * 1 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

For the year 2013 we have to consider only 1.1.2013.

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 1 + 1 = 2.

So the day January 1 2013 is Tuesday.

The years 2002 and 2013 are starting with Tuesday so their calendars will be same and also they are ordinary years.

4. The year 1898 is a leap year.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: The answer is a false.

1898%4 = 2, the remainder is 2 so the given year is not a leap year. It is an ordinary year.

5. How many leap years are there from 1980 to 2002?

a) 5

b) 7

c) 8

d) 6

View Answer

Explanation: The years 1980, 1984, 1988, 1992, 1996 and 2000 when divided by 4 leaves a remainder of 0. So, they are leap years.

The other years are ordinary years because when they are divided by 4 they leave a remainder of 2.

6. The year 2010 is a non – leap year.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: The year 2010 is a non – leap year.

When 2010 is divided by 4 it leaves a remainder of 2. So, it is an ordinary year and an ordinary year will have only 365 days.

7. How many non – leap years are there from 1850 to 1900?

a) 40

b) 42

c) 38

d) 39

View Answer

Explanation: The correct answer is 39.

There are 51 years from 1850 to 1900. In 51 years there are 12 leap years and 39 ordinary years.

1850 is not a leap year but 1900 is a leap year.

8. The calendar for the year 1988 will be same as which of the following years?

a) 2014

b) 2016

c) 1962

d) 2005

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 5 odd days per 100 years → so, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

Number of odd days in 87 years = 21 leap years + 66 ordinary years = 21 * 2 + 66 * 1 = 42 + 66 = 108 = 5 weeks + 3 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 3 = 4. The year 1987 ends with Thursday.

January 1 1988 is Friday.

Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 15 years = 3 leap years + 12 ordinary years = 3 * 2 + 12 * 1 = 18 = 2weeks + 4 odd days.

Total number of odd days = 0 + 4 = 4.

The year 2015 ends with Thursday.

1 January, 2016 is Friday.

The years 1988 and 2016 are same. Here both 1988 and 2016 are leap years.

9. Which of these are leap years 1972, 1984, 1946, 1944, 1954?

a) 1972, 1984, 1944

b) 1984, 1946, 1954

c) 1954, 1944

d) 1984, 1944

View Answer

Explanation: The given years are 1972, 1984, 1946, 1944 and 1954.

Divide every year with 4.

1972%4 = 0, 1984%4 = 0, 1946%4 = 2, 1944%4 = 0, 1954%4 = 2.

So the years 1972, 1984, 1944 are leap years.

10. How many ordinary years are there in 70 years?

a) 52

b) 50

c) 53

d) 54

View Answer

Explanation: In order to find the ordinary year, first we should calculate the number of leap years and then subtract them from the given number of years.

So, 70 / 4 = 17 leap years.

Number of ordinary years = 70 – 17 = 53.

11. How many leap years are there from the year 1900 to 2020?

a) 31

b) 30

c) 29

d) 32

View Answer

Explanation: From the year 1900 to 1999 there are 100 years.

100/4 = 25 leap years.

From 2000 to 2020 there are 21 years.

21/4 = 5 leap years, but from the year 2000 to 2020 there are 6 leap years.

2000, 2004, 2008, 2012, 2016 and 2020 are the leap years from 2000 to 2020.

Finally, number of leap years from 1900 to 2020 = 25 + 6 = 31.

12. The years 1944, 1954, 1960, 1974 and 1988 are leap years.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: Given, the years 1944, 1954, 1960, 1974 and 1988 are leap years.

1944%4 = 0 The year 1944 is a leap year.

1954%4 = 2 The year 1954 is not a leap year.

1960%4 = 0 The year 1960 is a leap year.

1974%4 = 2 The year 1974 is not a leap year.

1988%4 = 0 The year 1988 is a leap year.

The years 1944, 1954 and 1960 are leap years.

The years 1954 and 1974 are not leap years.

13. The calendar for the year 2012 will be the same as which of the following years?

a) 1987 and 2037

b) 1992 and 2032

c) 1984 and 2040

d) 2002 and 2022

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 11 years = 2 leap years + 9 ordinary years = 2 * 2 + 9 * 1 = 13 = 1 week + 6 odd days.

For the year 2012, we have to consider (1.1.2012).

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 6 + 1 = 7 = 1 week + 0 odd days.

So, the day on January 1 2012 is Sunday.

Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 5 odd days per 100 years ⟹ 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

Number of odd days in 83 years = 20 leap years + 63 ordinary years = 20 * 2 + 63 * 1 = 103 = 14 weeks + 5 odd days.

For the year 1984, we have to consider only 1.1.1988.

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 1 + 5 + 1 = 7 = 1 week + 0 odd days.

So, the day on January 1 1988 is Sunday.

Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 39 years = 9 leap years + 30 ordinary years = 9 * 2 + 30 * 1 = 48 = 6 weeks week + 6 odd days.

For the year 2040, we have to consider (1.1.2040).

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 6 + 1 = 7 = 1 week + 0 odd days.

So, the day on January 1 2040 is Sunday.

The years 1988 and 2040 are starting with Sunday and 2012 is also starting with Sunday.

The years 1988 and 2040 will be same as that of 2012.

1988, 2012 and 2040 are leap years.

14. Find the number of ordinary years from 1804 to 1856.

a) 41

b) 40

c) 38

d) 39

View Answer

Explanation: There are 53 years from 1804 to 1856.

53/4 = 12, but there are 14 leap years from 1804 to 1856.

1804, 1808, 1812, 1816, 1820, 1824, 1828, 1832, 1836, 1840, 1844, 1848, 1852 and 1856.

Number of ordinary years can be obtained by subtracting the number of leap years from actual number of years.

53 – 14 = 39.

There are 39 ordinary years from 1804 to 1856.

15. Which of the following is a non-leap year?

a) 1992

b) 1986

c) 1978

d) 1962

View Answer

Explanation: An ordinary year when divided by 4 will leave a remainder of 2.

A leap year will leave a remainder of 0 when divided by 4.

1992%4 = 0

1984%4 = 0

1976%4 = 0

1962%4 = 2

The year 1962 is an ordinary year.

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.