This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Marked Price – Set 2”.

1. The discount is 500 rupees more than the cost price. Find the marked price if the profit is 20% and the discount is 50% of the marked price.

a) 10000 rupees

b) 11000 rupees

c) 12000 rupees

d) 13000 rupees

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The discount = x + 500

Profit = 20% of x = 0.2x

Selling price = profit + cost price = x + 0.2x = 1.2x

The marked price = discount + selling price

X + 1.2x = 2.2x

Discount = 50% of the marked price = 2.2x / 2 = 1.1x

1.1x = x + 500

0.1 = 500

Marked price = 2.2x = 500 / 0.1 * 2.2 = 11000

2. A shopkeeper marked the price of an article 20% more than its cost price. If the profit is 10%, find the discount percentage.

a) 5%

b) 8.3%

c) 9%

d) 11.1%

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The marked price = x + 20% of x = 1.2x

The profit = 10% of x = 0.1x

The selling price = profit + cost price = x + 0.1x = 1.1x

The discount = 1.2x – 1.1x = 0.1x

Discount percentage = 0.1x / 1.2x * 100 = 100 / 12 = 8.33%

3. The marked price of an article is twice the discount. Find the ratio of cost price to discount if there is no profit or loss.

a) 1 : 1

b) 1 : 2

c) 2 : 3

d) 2 : 5

View Answer

Explanation: Let the marked price be x.

The discount is half the discount = x / 2 = 0.5x

The cost price = the selling price (as there is no profit or loss)

The selling price = marked price – discount = x – 0.5x = 0.5x

The cost price = 0.5x

The ratio of cost price to discount = 0.5x : 0.5x = 1 : 1

4. Find the marked price of an article sold for 500 at a discount of 16.66%.

a) 520 rupees

b) 560 rupees

c) 600 rupees

d) 680 rupees

View Answer

Explanation: The selling price = 500

The discount = 16.66% of the marked price

The selling price = 100 – 16.66% of the marked price

83.33% of the marked price = 500

The marked price = 500 / 83.33 * 100 ≈ 600 rupees

5. The marked price of an article is 20% more than the discount. If the selling price is 30 rupees, find the marked price.

a) 60 rupees

b) 120 rupees

c) 180 rupees

d) 240 rupees

View Answer

Explanation: Let the discount be x.

The marked price = 20% more than the discount = x + 20% of x = 1.2x

Selling price = 1.2x – x = 0.2x

0.2x = 30 rupees

1.2x = 30 / 0.2 * 1.2 = 180 rupees

6. The selling price of an article is 40% of the discount. Find the ratio of the marked price to the discount.

a) 14 : 1

b) 7 : 1

c) 14 : 5

d) 7 : 5

View Answer

Explanation: Let the discount be x.

The selling price = 40% of the discount = 40% of x = 0.4x

The marked price = x + 0.4x = 1.4x

The ratio of the marked price to the discount = 1.4x : x = 1.4 : 1 = 14 : 10 = 7 : 5

7. The marked price of an article is 185% of the discount. Find the discount if the selling price id 255 rupees.

a) 300 rupees

b) 45 rupees

c) 155 rupees

d) 400 rupees

View Answer

Explanation: Let the discount be x.

The marked price is 185% of the discount = 185% of x = 1.85x

The selling price = marked price – discount = 1.85x – x = 0.85x

The selling price = 0.85x = 225 rupees

X = 225 / 0.85 = 300 rupees

8. The discount allowed on an article is 525 rupees. If at this rate the selling price is 75% of the marked price find the marked price.

a) 210

b) 2110

c) 2100

d) 2000

View Answer

Explanation: Let the marked price be x.

The Selling price = 75% of the marked price, and discount = 100 – 75 = 25% of the marked price

Selling price = 0.75x, discount = 0.25x

0.25x = 525

X = 525 / 0.25 = 2100

9. The marked price of an article is 200 rupees. What should be the discount percentage to sell the article at a price of 158 rupees?

a) 20%

b) 20.5%

c) 21%

d) 21.5%

View Answer

Explanation: The discount = 200 – 158 = 42 rupees

The discount percentage = 42 / 200 * 100 = 4200 / 200 = 21%

10. The marked price is 98% more than the selling price. Find the discount percentage.

a) 48.48%

b) 49.49%

c) 50.50%

d) 51.51%

View Answer

Explanation: Let the selling price be x.

The marked price = 98% more than the selling price = 1.98x

The discount = 1.98x – x = 0.98x

The discount percentage = 0.98 / 1.98 * 100 = 49.49%

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.