This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Profit and Loss – Set 3”.

1. The profit on selling 10 articles is equal to the cost price of 3 articles. Find the profit percentage.

a) 25%

b) 30%

c) 35%

d) 50%

View Answer

Explanation: Let the cost price of the article be x.

The cost price of 3 articles = 3x

The profit on selling 10 articles = cost price of 3 articles = 3x

The cost price of 10 articles = 10x

Profit percentage = 3x / 10x * 100 = 30%

2. The price of a pair of slippers is decreased by 10% and the selling price is constant. If the initial profit percentage was equal to 25%, find the new profit percentage.

a) 35%

b) 38.8%

c) 40%

d) 42%

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The initial profit percentage = 25%

The initial profit = 25% of x = 0.25x

The selling price = x + 0.25x = 1.25x

The new cost price = x – 10% of x = 0.9x

The new profit = 1.25x – 0.9x = 0.35x

The new profit percentage = 0.35x / 0.9x * 100 = 38.8% profit

3. If the profit is increased to 500 rupees the profit percentage is increased by 10% find the initial profit.

a) 400 rupees

b) 450 rupees

c) 500 rupees

d) 600 rupees

View Answer

Explanation: The initial profit = 500 – 10% of 500 (here the profit is increases to 500 not by 500.)

The initial profit = 500 – 50 = 450 rupees

4. The cost price of an article is doubled, and the selling price is made half. If the initial profit percentage was 500%, find the profit percentage now.

a) 25%

b) 50%

c) 100%

d) 250%

View Answer

Explanation: Let the initial cost price be x.

The initial profit = 500% = 5x

The initial selling price = x + 5x = 6x

The new cost price = x * 2 = 2x

The new selling price = 6x / 2 = 3x

The new profit = 3x – 2x = x

The new profit percentage = x / 2x * 100 = 50%

5. The cost price of an article is 80% of its selling price, find the profit percentage.

a) 25%

b) 50%

c) 20%

d) 33.33%

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The cost price is 80% of the selling price.

X is 80% of the selling price.

Selling price = x / 80 * 100 = 1.25x

Profit = 1.25x – x = 0.25x

The profit percentage = 0.25x / x * 100 = 25%

6. The profit on selling 10 articles is equal to selling price of 1 article. Find the profit percentage.

a) 9.09%

b) 10%

c) 11.11%

d) 12.5%

View Answer

Explanation: Let the selling price be x.

The profit on selling 10 articles = x

The cost of 10 articles = 10x – x = 9x

The profit percentage = x / 9x * 100 = 11.11%

7. The selling price of an article is 1200 rupees. If the profit percentage is 20%, find the profit.

a) 100 rupees

b) 200 rupees

c) 300 rupees

d) 500 rupees

View Answer

Explanation: Let the cost price be x.

The profit percentage = 20%

The profit = 20% of x = 0.2x

The selling price = x + 0.2x = 1.2x

1.2x = 1200

X = 1000

Profit = 1200 – 1000 = 200

8. The profit on selling 15 articles is equal to the cost price of 2 articles. Find the profit percentage.

a) 11.11%

b) 12.22%

c) 13.33%

d) 14.44%

View Answer

Explanation: Let the cost price of an article be x.

The profit on selling 15 articles = x * 2 = 2x

The cost price of 15 articles = 15x

Profit percentage = 2x / 15x * 100 = 13.33%

9. The selling price of 17 articles is equal to the cost price of 21 articles. Find the profit or loss percentage.

a) 19% loss

b) 19% profit

c) 23.5% loss

d) 23.5% profit

View Answer

Explanation: Let the cost price of 17 articles be (17 * 21) = 357 units

The selling price of 21 articles = the cost price of 17 articles = 357 units

The cost price of 1 article = 357 / 17 = 21 units

The selling price of 1 article = 257 / 21 = 17 units

Loss per article = 21 – 17 = 4 units

Loss percentage = 4 / 21 * 100 = 19.04% loss ≈ 19% loss

10. The cost of 12 articles is equal to the selling price of 15 articles. Find the profit or loss percentage.

a) 20% loss

b) 20% profit

c) 25% loss

d) 25% profit

View Answer

Explanation: Let the cost price pe x.

The cost price of 15 articles = 15x

The selling price of 15 articles = cost of 12 articles = 12x

The loss = 15x – 12x = 3x

The loss percentage = 3x / 15x * 100 = 20% loss

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.