This set of Aptitude Questions and Answers (MCQs) focuses on “Dates”.

1. On what dates of March, 1999 did Thursday fall?

a) 4^{th}, 11^{th}, 18^{th}, 25^{th}

b) 1^{st}, 8^{th}, 15^{th}, 22^{nd}, 29^{th}

c) 2^{nd}, 9^{th}, 16^{th}, 23^{rd}, 30^{th}

d) 5^{th}, 12^{th}, 19^{th}, 26^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 1 (100 years have 5 odd days so, for 300 years 5 * 3 = 15 ⟹ 2weeks + 1 odd day).

For 98 years = 24 leap years + 74 ordinary years ⟹ 24 * 2 + 74 * 1 = 122 ⟹ 17weeks + 3 odd days.

For the year 1999, we have to consider the period from (1.1.1999 to 1.3.1999).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 1 = 60.

Total number of odd days = 0 + 1 + 4 + 3 = 8 = 1 odd day.

So, March 1

^{st}is Monday. March 4

^{th}becomes Thursday.

So, Thursday falls on 4

^{th}, 11

^{th}, 18

^{th}and 25

^{th}.

2. On what dates of April, 2014 did Monday fall?

a) 4^{th}, 11^{th}, 18^{th}, 25^{th}

b) 6^{th}, 13^{th}, 20^{th}, 27^{th}

c) 3^{rd}, 10^{th}, 17^{th}, 24^{th}

d) 7^{th}, 14^{th}, 21^{st}, 28^{th}

View Answer

Explanation: The correct answer is 7

^{th}, 14

^{th}, 21

^{st}, 28

^{th}.

Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 13 years = 3 leap years + 10 ordinary years = 3 * 2 + 10 * 1 = 16 = 2weeks + 2 odd days.

For the year 2014 we have to consider the period from (1.1.2014 to 1.4.2014).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 1 day.

31 + 28 + 31 + 1 = 91 = 13weeks.

Number of odd days in the year 2014 = 0.

Total number of odd days = 0 + 2 + 0 = 2 odd days.

So, April 1 is Tuesday then Monday falls on April 7

^{th}.

Monday falls on 7

^{th}, 14

^{th}, 21

^{st}and 28

^{th}.

3. On what date does February, 1967 did first Sunday fall?

a) 7^{th}

b) 5^{th}

c) 4^{th}

d) 2^{nd}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 1 (5 odd days per 100 years → so, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day).

Number of odd days in 66 years = 16 leap years + 50 ordinary years = 16 * 2 + 50 * 1 = 82 = 11 weeks + 5 odd days.

For the year 1967 we have to consider the period from (1.1.1967 to 1.2.1967).

January has 31 days.

February has 1 day.

Number of odd days = 31 + 1 = 32 = 4 weeks and 4 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 5 + 4 = 10 = 1 week + 3 odd days ⟹ Wednesday.

1

^{st}February is Wednesday. So, 5

^{th}February will be Sunday and it is the first Sunday of February.

4. On what date does May, 2004 did second Saturday fall?

a) 7^{th}

b) 4^{th}

c) 8^{th}

d) 2^{nd}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 3 years = 0 leap years + 3 ordinary years = 3 * 1 = 3 odd days.

January has 31 days.

February has 29 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 1 day.

Number of odd days from January to April = 31 + 29 + 31 + 30 + 1 = 122.

122 days have 17 weeks + 3 odd days.

Total number of odd days = 0 + 3 + 3 = 6.

So, May 1

^{st}is Saturday, and it is the first Saturday. The second Saturday wil be on 8

^{th}.

5. The date on third Tuesday of March 2000 is 20^{th}.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: The answer is false.

Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 1 (For 100 years there are 5 odd days. So, for 300 years there are 5 * 3 = 15 ⟹ 2 weeks + 1 odd day).

In 99 years there are 24 leap years and 75 ordinary years.

Number of odd days = 24 * 2 + 75 * 1 = 48 + 75 = 123 → 17 weeks + 4 odd days.

For the year 2000 we consider from (1.1.2000 to 1.3.2000).

January has 31 days.

February has 29 days.

March has 1 day.

Total number of odd days = 31 + 29 + 1 = 61 ⟹ 8 weeks + 5 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 4 + 5 = 10 = 1week + 3 odd days.

So, 1 March, 2000 is Wednesday.

7

^{th}becomes the first Tuesday.

So, 21

^{st}becomes the third Tuesday.

6. On what dates of July, 2012 did Thursday fall?

a) 6^{th}, 13^{th}, 20^{th}, 27^{th}

b) 5^{th}, 12th, 19^{th}, 26^{th}

c) 3^{rd}, 10^{th}, 17^{th}, 24^{th}

d) 4^{th}, 11^{th}, 18^{th}, 25^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 11 years = 2 leap years + 9 ordinary years = 2 * 2 + 9 * 1 = 13 ⟹ 1 week + 6 odd days.

For the year 2012 we have to consider from (1.1.2012 to 1.7.2012).

January has 31 days.

February has 29 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 1 day.

Number of odd days = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 1 = 183 = 26 weeks + 1 odd day.

Total number of odd days = 0 + 6 + 1 = 7 = 1 week + 0 odd days.

July 1 2012 is Sunday. So, 4

^{th}will be Wednesday.

Wednesday falls on 4

^{th}, 11

^{th}, 18

^{th}, and 25

^{th}.

7. On what date of August, 1990 did fourth Monday fall?

a) 25^{th}

b) 26^{th}

c) 27^{th}

d) 28^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years ⟹ 5 odd days per 100 years → so, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

Number of odd days in 89 years = 22 leap years + 67 ordinary years = 22 * 2 + 67 * 1 = 111 = 15weeks + 6 odd days.

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 1 = 213 = 30 weeks + 3 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 6 + 3 = 10 = 1 week + 3 odd days.

August 1 1990 is Wednesday.

So, 6

^{th}August will be first Monday and 27

^{th}August will be fourth Monday.

8. On what dates of September, 1902 did Friday fall?

a) 5^{th}, 12th, 19^{th}, 26^{th}

b) 6^{th}, 13^{th}, 20^{th}, 27^{th}

c) 4^{th}, 11^{th}, 18^{th}, 25^{th}

d) 7^{th}, 14^{th}, 21^{st}, 28^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 1 (5 odd days per 100 years. So, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day).

Number of odd days in 1 year = 0 leap years + 1 ordinary year = 0 * 2 + 1 * 1 = 1 = 1 odd day.

For the year 1902, we have to consider the period from (1.1.1902 to 1.9.1902).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 31 days.

September has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 1 = 244 = 34 weeks + 6 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 1 + 6 = 8 = 1 week + 1 odd day = Monday.

September 1

^{st}is Monday. So, September 5 will be Friday.

9. On the dates of October, 2019 did Tuesday fall?

a) 2^{nd}, 9^{th}, 16^{th}, 23^{rd}, 30th

b) 3^{rd}, 10^{th}, 17^{th}, 24^{th}, 31^{st}

c) 5^{th}, 12th, 19^{th}, 26^{th}

d) 1^{st}, 8^{th}, 15^{th}, 22^{nd}, 29^{th}

View Answer

Explanation: The correct answer is 1

^{st}, 8

^{th}, 15

^{th}, 22

^{nd}, 29

^{th}.

Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 18 years ⟹ 4 leap years + 14 ordinary years = 4 * 2 + 14 * 1 = 22 ⟹ 3 weeks + 1 odd day.

For the year 2019, we have to consider the period from (1.1.2019 to 1.9.2019).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 31 days.

September has 30 days.

October has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 30 + 1 = 274 = 39 weeks + 1 odd day.

Total number of odd days = 0 + 1 + 1 = 2 odd days.

So, October 1 2019 is Tuesday.

10. January 1, 2020 is Wednesday.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 19 years = 4 leap years + 15 ordinary years = 4 * 2 + 15 * 1 = 8 + 15 = 23 ⟹ 3 weeks + 2 odd days.

For the year 2020 we have to consider only January 1

^{st}.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 2 + 1 = 3.

So, the day on 1 January, 2020 is Wednesday and the answer is true.

11. On what dates of July did first Sunday fall in the years 2011 and 2014?

a) 5^{th} and 9^{th}

b) 3^{rd} and 6^{th}

c) 2^{nd} and 6^{th}

d) 1^{st} and 5^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 2000 years = 0.

Number of odd days in 10 years = 2 leap years + 8 ordinary years = 2 * 2 + 8 * 1 = 4 + 8 = 12 = 1 week + 5 odd days.

For the year 2011 we have to calculate from the period (1.1.2011 to 1.7.2011).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 1 = 182 = 26 weeks + 0 odd day.

Total number of odd days = 0 + 5 + 0 = 5 odd days.

The day on 1

^{st}July, 2011 is Friday. So, 3

^{rd}July, 2011 will be the first Sunday.

1

^{st}July, 2012 is Sunday, 7

^{th}July, 2013 is Sunday and 6

^{th}July, 2014 will be the First Sunday.

12. On what dates of April, 1968 and April, 1970 did Second Saturday fall?

a) 13^{th} and 11^{th}

b) 5^{th} and 12^{th}

c) 3^{rd} and 10^{th}

d) 7^{th} and 13^{th}

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 5 odd days per 100 years → so, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

Number of odd days in 67 years = 16 leap years + 51 ordinary years = 16 * 2 + 51 * 1 = 83 = 11 weeks + 6 odd days.

For the year 1968 we have to calculate from the period (1.1.1968 to 1.4.1968).

January has 31 days.

February has 29 days (The year 1968 is a leap year).

March has 31 days.

April has 1 day.

Number of odd days = 31 + 29 + 31 + 1 = 92 ⟹ 13 weeks + 1 odd day.

Total number of odd days = 0 + 1 + 6 + 1 = 1 week + 1 odd day.

So, April 1 is Monday. So, the first Saturday will be on 6

^{th}April and second Saturday will be on 13

^{th}April, 1968.

12

^{th}April is second Saturday in 1969 and 11

^{th}April will be the Second Saturday in 1970.

13. On what dates did first Wednesday fall in the months of May and September in 1925?

a) 2^{nd} May and 1^{st} September

b) 1^{st} May and 3^{rd} September

c) 5^{th} May and 2^{nd} September

d) 4^{th} May and 5^{th} September

View Answer

Explanation: Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 5 odd days per 100 years → So, 5 * 3 = 15 = 2 weeks + 1 odd day.

Number of odd days in 24 years = 6 leap years + 18 ordinary years = 6 * 2 + 18 * 1 = 12 + 18 ⟹ 30 = 4 weeks + 2 odd days.

For the year 1925, we have to consider the period from (1.1.1925 to 1.5.1925) and (1.1.1925 to 1.9.1925).

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 1 = 121 = 17 weeks + 2 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 2 + 2 = 5.

The day on 1

^{st}May, 1925 is Friday. So, First Wednesday will fall on 5

^{th}May, 1925.

January has 31 days.

February has 28 days.

March has 31 days.

April has 30 days.

May has 31 days.

June has 30 days.

July has 31 days.

August has 31 days.

September has 1 day.

Number of odd days = 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 1 = 244 = 34 weeks + 6 odd days.

Total number of odd days = 0 + 1 + 2 + 6 = 9 = 1 week + 2 odd days.

The day on 1

^{st}September, 1925 is Tuesday. So, the first Wednesday will fall on 2

^{nd}September, 1925.

14. Which date of the month February is considered as leap year?

a) 31^{st}

b) 28^{th}

c) 30^{th}

d) 29^{th}

View Answer

Explanation: Leap year consists of 366 days. For every 4 years we have a leap year.

Usually, we have 28 days in the month of February, but when it is a leap year we have an extra day that is 29

^{th}in February.

15. The date on third Friday of January, 2001 is 19^{th}.

a) True

b) False

View Answer

Explanation: The answer is True.

Number of odd days in 2000 years = 0.

For the year 2001, we have to consider only 1.1.2001.

January has 1 day.

Number of odd days = 1.

Total number of odd days = 0 + 1 = 1.

The day on 1

^{st}January, 2001 is Monday.

5

^{th}January, 2001 will be the first Friday.

19

^{th}January, 2001 will be the third Friday.

To practice all aptitude questions, please visit “1000+ Quantitative Aptitude Questions”, “1000+ Logical Reasoning Questions”, and “Data Interpretation Questions”.