Distillation Design Questions and Answers – Extractive Distillation

«
»

This set of Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Extractive Distillation”.

1. The crucial difference compared to homozeotrope distillation is that, a heteroazeotrope can be separated by?
a) Decantation
b) Depurification
c) Dehydration
d) Decansing
View Answer

Answer: a
Explanation: The crucial difference compared to homoazeotropic distillation is that a heteroazeotrope can be separated easily by decantation, this also makes the process scheme simpler.

advertisement

2. Which of the following equations are satisfied at azeotropic conditions?
a) Av(v) + Al(v) = 0
b) Av(v) – Al(v) = 0
c) Av(v). Al(v) = 0
d) Av(v) =Al(v)
View Answer

Answer: b
Explanation: Av(v) and Al(v) are the Helmholtz energy of the vapor and liquid phases respectively, V, V0 and Vl are the total molar volume.

3. The residue curves of an n component homogenous mixture is defined by?
a) n-1 ODE
b) n-2 ODE
c) n-3 ODE
d) n ODE
View Answer

Answer: a
Explanation: The residue curves of an n component homogenous mixture is defined by n-1 ODE’s, where dxi/dE and E is dimensionless warped time.

4. Permeate fluxes decrease, significantly with decreasing
a) Reflux ratio
b) Feed Concentrations
c) Boiling point
d) Bubble point
View Answer

Answer: b
Explanation: Permeate fluxes decrease significantly with decreasing feed concentrations, There is a trade-off between the permeate flux and selectivity.
advertisement

5. Heteroazeotropic (VLLE) distillation, often referred to as?
a) Azeotropic distillation
b) Exractive distilllaton
c) Batch Ditilation
d) Continous Distillation
View Answer

Answer: a
Explanation: Heteroazeotropic (VLLE) distillation, often referred to as azeotropic distillation, involves the formation of a heteroazeotrope to affect the desired separation.

6. A greater entrainer flowrate generally, yields better
a) Reflux
b) Boil up
c) Hold up
d) Separation
View Answer

Answer: d
Explanation: A greater entrainer flowrate generally yields better separation, but this increases the energy demand in both columns and increases the reboiler temperature in the extractive column.

7. Separating a maximum-boiling azeotrope using a light entrainer, this process is referred to as?
a) Re-extractive distillation
b) De-extractive distillation
c) Extractive distillation
d) Boil up distillation
View Answer

Answer: a
Explanation: The same extractive distillation scheme can in principle be applied to the symmetrical system of
separating a maximum-boiling azeotrope using a light entrainer and this process is referred to as re-extractive distillation.
advertisement

8. The vapor-liquid equilibrium (VLE) condition which may be expressed as?
a) y = f (S, H, T)
b) y = f (P, T, x)
c) x = f (T, S)
d) y = f (J, S)
View Answer

Answer: b
Explanation: Where x and y are the liquid and vapor compositions, and P and T are the system pressure and temperature, respectively T and x are not independent at the equilibrium state.

9. When y = E(x), where E is?
a) Mapping function
b) Entity function
c) Frequency function
d) Phase function
View Answer

Answer: a
Explanation: E is the equilibrium mapping function that assigns a composition in the liquid phase to the corresponding equilibrium vapor phase composition, and Tbp and Tdp are the mixture boiling temperature.

10. When x = C(y), where C is?
a) Inverse function
b) Mapping function
c) Entrainment function
d) Flooding Function
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, C is the inverse equilibrium mapping function that assigns a composition in the vapor phase to the corresponding equilibrium liquid phase composition.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn