Chemical Process Calculation Questions and Answers – Ideal Gas – I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal Gas – I”.

1. ___________is any measurable characteristics of a substance that can be calculated or deduced.
a) Property
b) State
c) Phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Property is any measurable characteristics of a substance that can be calculated or deduced.
advertisement

2. ________ of a system gives the condition of a system as specified by its properties.
a) Property
b) State
c) Phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: State of a system gives the condition of a system as specified by its properties.

3. A ________ is completely homogeneous and uniform state of matter
a) Property
b) State
c) Phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: State of a system gives the condition of a system as specified by its properties.

4. A compound may consists of _______ phase.
a) Only one
b) Only two
c) Not more than two
d) One or more than one
View Answer

Answer: d
Explanation: A compound may consists of one or more than one phase.
advertisement

5. Mercury and water (Immiscible) in a same container would represent two different phases.
The statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Can`t say
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A compound may consists of one or more than one phase.

6. Incorrect equation for an ideal is
a) PV = nRT
b) Pv = RT
c) PM = ρRT
d) None of the mentioned
where: P – Absolute Pressure of the gas
V – Total volume occupied by the gas
n – Number of moles of the gas
T – Absolute temperature
v – Specific molar volume
ρ – Density of the gas
View Answer

Answer: d
Explanation: All three are correct as a & b are ideal gas law and c is in the form of density.

7. For an ideal gas, the specific molar volume of the gas is doubled then the pressure would be (Other parameters are same)
a) Same as before
b) Double
c) Half
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressure and specific volumes are inversely proportional.
advertisement

8. Specific molar volume for an ideal gas is
a) Volume per mass
b) Volume per molecular weight
c) Volume per mole
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific molar volume for an ideal gas is Volume per mole.

9. The inverse of molar volume is
a) Molar density
b) Mole fraction
c) Molar specific volume
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The inverse of molar volume is Molar density (V/n).

10. For the universal gas constant, (cm3)(atm)/(K)(g mole) is an appropriate unit.
The given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Can`t say
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Gas constant = R = PV/nT.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn