Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Batch Distillation

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Batch Distillation”.

1. What is use of Raoult’s law?
a) Calculate the concentration of an unknown solute
b) Calculate the molecular mass of an unknown solute
c) Calculate the molecular mass of an unknown solution
d) Calculate the concentration of an unknown solution
View Answer

Answer: b
Explanation: Raoult’s law states that vapor pressure of a solution is equal to the sum of the vapor pressures of each volatile component if it were pure multiplied by the mole fraction of that component in the solution. Raoult’s law can be used to calculate the molecular mass of an unknown solute.

2. What is the use of vacuum distillation?
a) Mix components at lower temperature
b) Separate components at higher temperature
c) Separate components at lower temperature
d) Mix components at higher temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: The main principle is that the compounds boil at lower Temperature when pressure is reduced. Therefore vacuum distillation is useful to separate components at lower temperature.

3. What is atmospheric distillation?
a) Separate low boiling fraction of mixture
b) Separate high boiling fraction of mixture
c) Concentration of low boiling fraction of mixture
d) Concentration of high boiling fraction of mixture
View Answer

Answer: b
Explanation: Atmospheric distillation is used to separate low boiling fraction of mixture whereas vacuum distillation allows the components to be separated easily by lowering the boiling point of a high boiling fraction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What are the different methods of extraction?
a) CO2 Extraction
b) Solvent Extraction
c) Steam Distillation
d) Steam Distillation, Solvent Extraction, CO2 Extraction
View Answer

Answer: d
Explanation: Different methods of extraction are steam Distillation, solvent Extraction, CO2 extraction, maceration, enfleurage, cold press extraction and water distillation.

5. Which of the following statements about batch processes are correct?
Statement 1: These are economical for large volumes.
Statement 2: These are not flexible in changing production rate.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: d
Explanation: Batch processes are economical for small volumes. These are flexible in changing production rate. These are flexible in accommodating changes in product formulation.

6. What are the steps of distillation in alcohol manufacturing?
a) Fermentation, Distillation, and Finishing
b) Fermentation, Finishing
c) Fermentation, Distillation
d) Distillation, Finishing
View Answer

Answer: a
Explanation: The overall process of alcohol distillation can be briefed into 3 parts. They are fermentation, distillation and finishing. In this distillation process, the liquid purification is done for removing the diluting components such as water from the liquid.

7. What are benefits of vacuum distillation?
a) Faster processing time
b) Slower processing time
c) Low quality
d) Low feeding rate
View Answer

Answer: a
Explanation: Benefits of vacuum distillation are faster processing time and effective distillation while under the maximum temperature of the distillation unit.
advertisement

8. What are the benefits of hydro distillation?
a) Low temperature distillation method
b) High temperature distillation method
c) Low concentration distillation method
d) Highconcentration distillation method
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a low temperature distillation method which allows for separation of nonvolatile, water immiscible substances at temperatures below boiling point of individual constituents. This preserves components that will be disrupted at high temperatures.

9. Which of the following statements about Soxhlet apparatus are correct?
Statement 1: Soxhlet apparatus is mainly used for extracting oils.
Statement 2: It allows for unmonitored and unmanaged operation.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Soxhlet apparatus is mainly used for extracting oils. It allows for unmonitored and unmanaged operation where a small amount of solvent is recycled to dissolve a larger amount of material.
advertisement

10. Is batch distillation an unsteady state operation?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Batch distillation is an unsteady state operation. It is usually carried out in a batch still to which a column equivalent to a number of equilibrium stages is attached.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.