Geotechnical Engineering Questions and Answers – Stability Analysis of Finite Slopes

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stability Analysis of Finite Slopes”.

1. A basic type of failure at a finite slope may occur due to ___________
a) Slope failure and Base failure
b) Toe failure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The two basic types of failure of a finite slope may occur: (i) slope failure (ii) base failure.
advertisement

2. If the failure occurs along a surface of sliding that intersect the slope at its toe, the slide is known as ___________
a) Base failure
b) Slope failure
c) Face failure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If the failure occurs along a sliding that intersects the slopes at or above its toe, the slide is known as slope failure.

3. The types of slip surface or failure surfaces are ____________
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The types of failure surface are: i) Planar failure surface ii) circular failure surface iii) Non-circular failure surface.
advertisement
advertisement

4. The ratio of total depth to depth H is called _________
a) Depth factor
b) Slope depth
c) Depth failure
d) Base failure
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of the total depth (H + D) to depth H is called the depth factor Df.

5. The depth factor Df for toe failure is ___________
a) Df > 1
b) Df < 1
c) Df = 1
d) Df = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: For toe failure, Df = 1; for base failure, Df > 1.
advertisement

6. Planar surface commonly occur in __________
a) Embankment with specific plane of weakness
b) All embankments
c) Soil deposit
d) Foundation of infinite depth
View Answer

Answer: a
Explanation: Planar failure surface may commonly occur in a soil deposit or embankment with a specific plane of weakness.

7. The stability of a finite slope can be investigated by which of the following method?
a) Bishop’s method
b) Swedish circle method
c) Friction circle method
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The stability of a finite slope can be investigated by the following methods:
i) Culmann’s method of planar failure surface
ii) The Swedish circle method
iii) Friction circle method
iv) Bishop’s method.
advertisement

8. According to Bennet, non-circular slip surface may arise in ___________
a) Non homogeneous dam
b) Embankment dams
c) Homogeneous dam
d) Soil deposit with a specific plane of weakness
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Bennet (1951), non-circular or composite slip surface may arise in homogeneous dam have foundation of infinite depth, rigid boundary planes of maximum and presence of stronger or weaker layer.

9. The rupture mass sliding down a surface in a definite pattern resembles __________
a) Curve
b) Cycloid
c) Ellipse
d) Circle
View Answer

Answer: b
Explanation: Collin observed that the rupture mass slide down a sliding surface, in a definite pattern resembling that of a cycloid.
advertisement

10. In stability computation, the curve representing the real surface of sliding is usually replaced by ___________
a) Arc of circle and Logarithmic failure
b) Cycloid
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Failure of finite slopes occurs along a curved surface. In stability computation, the curve is represented by an arc of a circle or logarithmic scale.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter