Physics Questions and Answers – Introduction to Work, Energy and Power

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Work, Energy and Power”.

1. The energy possessed by a body by the virtue of its motion is called ______
a) Kinetic energy
b) Potential energy
c) Total energy
d) Motion energy
View Answer

Answer: a
Explanation: The kinetic energy of a body emerges due to its motion. More specifically, the velocity of a body decides the amount of kinetic energy it has. Usually, the kinetic energy of a body with mass m is given as K.E. = \(\Big(\frac{1}{2}\Big)\)mv2, where v is the velocity of the body.
advertisement

2. The energy possessed by a body by the virtue of its position is called ______
a) Kinetic energy
b) Potential energy
c) Total energy
d) Position energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The potential energy of a body emerges due to its position. More specifically, the displacement of a body from the reference position decides the amount of potential energy it has. Usually, the potential energy of a body with mass m is given as P.E.=mgh, where h is the height of the body from the ground plane and g is the acceleration due to gravity. Absolute potential of a body cannot be found. Only the relative value can be found out.

3. Energy is ________
a) Work
b) The ability to create work
c) Quantification of work
d) Force multiplied by displacement
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy is defined as the ability to create work. When a force is applied on a body to create displacement, work takes place. Work is quantified by the force applied by the displacement. Whereas the energy is the ability of the force to create work. In general, the total input energy = total output energy + work.
advertisement
advertisement

4. Power is ______
a) Rate of doing work
b) Ability to do work
c) Rate of energy creation
d) Equivalent to work
View Answer

Answer: a
Explanation: Power is defined as the rate of doing work. The ability to do work is energy. Energy can neither be created nor be destroyed, hence, the rate of energy creation does not exist.

5. The unit of energy has been named after ______
a) James Prescott Joule
b) John Prescott Joule
c) Jammie Joule
d) Jessy Joule
View Answer

Answer: a
Explanation: The SI unit of energy is Joule. It has been named after the famous scientist James Prescott Joule. He made a significant contribution to the word of science by discovering the relationship of energy with mechanical work.
advertisement

6. In which category do potential and kinetic energy fall?
a) Mechanical energy
b) Electrical energy
c) magnetic energy
d) Usual energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical energy is composed of potential and kinetic energy. Potential energy is due to the position of the body. Kinetic energy is due to the motion of the body. Both when combined represent the total mechanical energy of the body.

7. How many Ergs are there in 1 Joule?
a) 10
b) 104
c) 107
d) 109
View Answer

Answer: c
Explanation: Erg is the unit of energy in CGS system. One Joule = 107 ergs. This can be found out by putting in the CGS units in the expression for energy.
advertisement

8. What is the correct expression for power?
a) P = dW/dt
b) P = F * d
c) P = E
d) P = dE/dt
View Answer

Answer: a
Explanation: Power is defined as the rate of change of work. Hence, P = dW/dt. Instantaneous power = Force x instantaneous speed. Average power = total work / total time.

9. What is the correct expression for Work?
a) W = F * ds
b) W = P/t
c) W = E
d) W = E/t
View Answer

Answer: a
Explanation: Work occurs when a force is applied on a body some displacement occurs as a result. Work is quantified as force multiplied by displacement. Hence, W = F * s. Instantaneous work is given as W = F * ds.
advertisement

10. Energy involved in creating work _____
a) Gets used up
b) Gets transferred
c) Gets exhausted
d) Gets lost
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy involved in creating work gets transferred or converted into some other kind of energy. Energy can neither be created nor be destroyed. Hence, the energy involved will get converted into some other form of energy. Usually in mechanical work, the energy gets dissipated as heat energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter