Food Engineering Questions and Answers – Unit Operations – Crystallization-1

«
»

This set of Food Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Unit Operations – Crystallization-1”.

1. Celinium Sulphate is an exception of the solubility curve. When the temperature is increased, its solubility decreases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Celinium Sulphate is an exception of the solubility curve. When the temperature is increased, its solubility decreases.

2. Which of the following is NOT an important criteria for crystal formation?
a) Caking characteristics of the crystal
b) Moisture content
c) Shape
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the mentioned factors are important criteria for the formation of crystals.

3. Statement 1: The solubility of NaCl increases with the increase in temperature.
Statement 2: Crystal formation is hindered by nucleation taking place on the crystal surface.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: b
Explanation: The solubility of NaCl increases with the increase in temperature. Crystal formation is hindered by nucleation taking place on the crystal surface. It should take place from within.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Statement 1: Solid food items containing water molecules are more soluble as the temperature increases.
Statement 2: This growth takes place in steps.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: b
Explanation: Solid food items containing water molecules are more soluble as the temperature increases. This growth takes place in steps.

5. Which of the following tells the significance of crystallization in food processing?
a) Consistency of food emulsions
b) A good feel of food inside the mouth
c) The physical stability of food
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Consistency of food emulsions, a good feel of food inside the mouth and the physical stability of food, all have a significant effect on the food processing.

6. Statement 1: Crystallization is both a mass and heat transfer operation.
Statement 2: The crystals and mother liquor obtained from a crystallizer are called _____
a) True, nucleation
b) False, solid residue
c) True, magma
d) False, crystal growth
View Answer

Answer: c
Explanation: Crystallization is both a mass and heat transfer operation. The crystals and mother liquor obtained from a crystallizer are called magma.

7. Statement 1: Smaller particles dissolve as they have a larger surface area and larger particles grow.
Statement 2: The above process is called Ostwald ripening.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: b
Explanation: Smaller particles dissolve as they have a larger surface area and larger particles grow. The above process is called Ostwald ripening.
advertisement

8. The ratio of concentration of a super saturated solution to a saturated solution is denoted by α’ which is stated by the Kelvin equation. How is it related to the crystal size and interfacial tension between solid and liquid?
a) Directly, indirectly
b) Indirectly, directly
c) Directly, directly
d) Indirectly, indirectly
View Answer

Answer: b
Explanation: Crystal size is indirectly related to α’ and interfacial tension between solid and liquid is directly related to α’.

9. Parameters affecting crystallization are ____________
a) Agitator speed
b) Population density
c) Purity of solution
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned factors affect crystallization.
advertisement

10. Which of the following facilitates crystallization?
a) Hot concentrated solution is cooled for crystals to form
b) Solution is concentrated by evaporation
c) Adiabatic evaporation and cooling
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned ways are applicable for crystallization.

11. Statement 1: Batch crystallizers are used if the throughput is high.
Statement 2: The operating cost of batch crystallizers is high.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: d
Explanation: Batch crystallizers are used if the throughput is low. The operating cost of batch crystallizers is high.

12. Statement 1: Batch crystallizers use the concept of cooling of hot solution/magma.
Statement 2: Control of particle size is poor in a batch crystallizer.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: b
Explanation: Batch crystallizers use the concept of cooling of hot solution/magma. Control of particle size is poor in a batch crystallizer.

13. Statement 1: Batch crystallizers are used for jaggery.
Statement 2: Particle size is controlled by stirring and scraping the concentrate from the vessel for better heat transfer.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
View Answer

Answer: b
Explanation: Batch crystallizers are used for jaggery. Particle size is controlled by stirring and scraping the concentrate from the vessel for better heat transfer.

14. Scraped surface crystallizers can be used for viscous fluids up to 10000 cp.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Scraped surface crystallizers can be used for viscous fluids up to 10000 cp.

15. Which of the following is true about scraped surface crystallizers?
a) Expansion of capacity is easy
b) Can be used for a wide range of temperature differences
c) Smaller size, less installation cost
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Scraped surface crystallizers are small in size and have a low installation cost. They can be used for a wide range of temperature differences. Expansion of capacity is easy as more units can be conveniently added.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Engineering.

To practice all areas of Food Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.