Physics Questions and Answers – First Law of Thermodynamics

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “First Law of Thermodynamics”.

1. ΔU=0 means that the process is isothermic. True or False?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Internal energy is a function of temperature only. So if ΔU=0 implies that the process will have constant temperature, or it is isothermic.
advertisement

2. First law of thermodynamics is based on?
a) Conservation of energy
b) Conservation of mass
c) Conservation of momentum
d) Conservation of work
View Answer

Answer: a
Explanation: The first law of thermodynamics is based on the conservation of energy. It deals with work done and heat energy supplied or removed from a system. It basically says that energy supplied to a system is conserved.

3. If 315cal of heat is given to the system, and the system does 20cal of work, find the change in internal energy.
a) 295cal
b) 335cal
c) 0 cal
d) 335J
View Answer

Answer: a
Explanation: The first law states that ΔU=ΔQ – ΔW
= 315 – 20
= 295cal.
Work is positive as it is done by the system. Heat is positive as it is supplied to the system.
advertisement
advertisement

4. What is the relation between the internal energy and heat supplied in the process 1 & 2 shown in the diagram? Both paths start at A and end at B.

a) U1 > U2, Q1 > Q2
b) U1 < U2, Q1 > Q2
c) U1 = U2, Q1 = Q2
d) U1 = U2, Q2 > Q2
View Answer

Answer: d
Explanation: The initial and final states are the same for both processes, so the value of internal energy will be the same (U1 = U2).
The area under the PV curve gives work done.
In the given diagram, area under 1 is greater than area under 2. So, W1 > W2.
We know, ΔQ =ΔU + ΔW, which implies that Q1 > Q2 since U is same for both and W1 > W2.

5. A block of mass 1kg is given a velocity of 5m/s on a horizontal flat surface. What will be the change in internal energy of the block-surface system, when the block comes to rest. The coefficient of kinetic friction is 0.3 and coefficient of static friction is 0.4.
a) 25J
b) 12.5J
c) 0
d) 30J
View Answer

Answer: b
Explanation: The kinetic energy of the block will change into internal energy of the system.
Initial kinetic energy = 0.5*1*25 = 12.5J.
Therefore the internal energy change = 12.5J.
advertisement

6. Consider a gas contained in a rigid container of volume 20m3. What will be the change in internal energy if 50J of heat is provided to it? Assume the gas exerts a pressure of 1atm on the walls.
a) 50J
b) 0
c) 70J
d) 20J
View Answer

Answer: a
Explanation: All the heat supplied will be equal to change in internal energy.
The work done is zero because the container is rigid hence no volume change.
Thus, ΔU = ΔQ – ΔW = 50 + 0 = 50J.

7. A disc spinning with 24J of kinetic energy is kept in a container containing a fluid having a heat capacity of 2000J/K. When the disc comes to rest what will be the change in internal energy if ΔU = 3.5ΔT.
a) 0
b) 0.042J
c) 0.021J
d) 0.028J
View Answer

Answer: b
Explanation: When the disc comes to rest all its kinetic energy will have been converted into internal energy of the system.
The fluid has a heat capacity of 2000J/K which means that for 24J the change in temperature will be 24/2000 = 0.012K.
Given: ΔU = 3.5ΔT
⇒ ΔU = 3.5*0.012
= 0.042J.
advertisement

8. In the process A to B to C, 20J of heat is supplied from A to B. 20.5J of heat has been removed from B to C and 2J of heat has been added from C to A. Calculate the value of ‘v’ from the given conditions in the diagram. The values of pressure and volume given in the graph are in S.I. units.

a) 4m3
b) 1.5m3
c) 3m3
d) 8m3
View Answer

Answer: a
Explanation: In one cycle the change in internal energy should be zero.
The heat energy supplied in one cycle is 20 – 20.5 + 2 = 1.5J.
Therefore the work done by the system in one cycle should be 1.5J.
Area under PV curve is work done,
thus 0.5*(v-1)*1 = 1.5.
∴ v = 4m3.

9. In the given system, 20J of heat is supplied to the gas molecules. The spring is initially not elongated or compressed. If the spring gets compressed by 1cm. Calculate the change in internal energy of the system. Spring constant = 200N/m. Assume piston moves slowly.

a) 19J
b) -19J
c) 21J
d) -21J
View Answer

Answer: a
Explanation: The work done by the piston will be stored in spring.
The energy stored in spring = 1/2kx2 = 0.5*200*0.01 = 1J.
The work done by piston = 0.01J.
ΔU = ΔQ – ΔW = 20 – 1 = 19J.
advertisement

10. At constant pressure P the volume of a gas increases from V1 to V2 when ‘Q’ amount of heat is removed from the system. What will happen to internal energy?
a) Remain the same if Q = P(V1 – V2)
b) Decrease by an amount P(V2 – V1) – Q
c) Decrease by an amount Q + P(V2 – V1)
d) Increase by some unknown amount
View Answer

Answer: c
Explanation: The internal energy will definitely decrease as both factors heat removal and work done by gas support the same. ΔU = ΔQ – ΔW = -Q – P(V2 – V1) = -(Q + P(V2 – V1)). Thus, we can say that internal energy decreases by an amount = Q + P(V2 – V1).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter