Physics Questions and Answers – Measurement of Length

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Length”.

1. Distance between two cities, in standard units will be measured in ______
a) Meter
b) Kilometer
c) Mile
d) Centimeter
View Answer

Answer: a
Explanation: The standard unit of measurement is meter; hence the answer is meter. The distance between two cities is usually measured in kilometer but the standard unit is meter.
advertisement

2. Which of the following devices cannot measure distance?
a) Vernier Calipers
b) Micrometer
c) Ruler
d) Protractor
View Answer

Answer: d
Explanation: Protractor is used to measure angle. Vernier Calipers and Micrometer can measure distance very accurately. Ruler can measure accuracy up to one tenth of a millimeter.

3. How many inches are there in 1 yard?
a) 12
b) 36
c) 6
d) 18
View Answer

Answer: b
Explanation: 36 inches make one yard. One Feet is made up of 12 inches. One-inch equals to 25.4 mm.
advertisement
advertisement

4. How many kilometers make one mile?
a) 1
b) 2.5
c) 0.5
d) 1.6
View Answer

Answer: d
Explanation: One Kilometer is equal to 0.621371 miles. Inversely, one mile is equal to 1.60934 kilometers. Hence the closest option to the actual answer is 1.6.

5. How many kilometers make one nautical mile?
a) 1
b) 1.536
c) 1.852
d) 1.756
View Answer

Answer: c
Explanation: One Nautical mile consists of 1.852 Kilometers. This unit is often used in air and water navigations.
advertisement

6. Usually, what is the least count of a screw gauge?
a) 0.01 cm
b) 0.001 cm
c) 0.1 cm
d) 1 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Usually the least count of a screw gauge is 0.001 cm or 0.01 mm. For more accurate results one might use a micrometer.

7. How many kilometers make one light year?
a) 9.4607 × 1012 km
b) 9.4607 × 109 km
c) 9.4607 × 1011 km
d) 9.4607 × 1010 km
View Answer

Answer: d
Explanation: One Light year is equal to 9.4607 × 1012 km. In miles, it can be represented as nearly 6 million million miles.
advertisement

8. Interplanetary distances are measured in ____
a) Light year
b) Kilometer
c) Megameter
d) Watt
View Answer

Answer: a
Explanation: Such huge distances are measured in Light years. One light year is the distance travelled by light in one year.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

advertisement

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter