Physics Questions and Answers – Fluids Mechanical Properties Pressure – 2

«
»

This set of Physics MCQs for Class 11 focuses on “Fluids Mechanical Properties Pressure – 2”.

1. A nail is made pointed at its end to ensure that pressure is more for a given amount of force applied on it. True or False?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure is defined as force per unit area. And we need more pressure to drive the nail easily into the wall. So we make the nail pointed as it has a much lesser area than a blunt end.
advertisement

2. Which device is used to measure pressure?
a) Odometer
b) Barometer
c) Dynamometer
d) Hydrometer
View Answer

Answer: b
Explanation: Barometer is a device used to measure air pressure. Odometer is a device used to measure the distance travelled by a wheeled vehicle (it is the speed indicator in your vehicle). Dynamometer is a device used to measure torque or rpm of an engine. Hydrometer is used to measure specific gravity of liquids. Also keep in mind that the liquid used in a barometer is mercury.

3. Which of the following quantities has the same S.I. unit as that of pressure?
a) Work
b) Energy / Velocity
c) Energy / Displacement
d) mass X (velocity)2/Volume
View Answer

Answer: d
Explanation: The S.I. unit of pressure is N/m2.
Work has the unit of Nm.
Energy/Velocity has the unit of Nm/(m/s) = Ns.
The unit of energy/disp is Nm/m = N.
The unit of mass X (velocity) 2/Volume is same as that of energy per unit volume because mass X (velocity)2 is equal to energy,
which is in turn equal to Nm/m3 = N/m2, therefore this is the correct option.
advertisement
advertisement

4. Pressure is a vector quantity. True or False?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When we talk about pressure at a point, we say it is exerted in all directions at that point, so it is not a vector quantity. As a vector quantity should have fixed direction with magnitude.

5. Assume a force of 30 N is distributed over a surface of area 2m2 in such a way that at each point force can be considered to act at an angle of 30° to the normal at that point. What will be the value of pressure on that plane?
a) 7.5 Pa
b) 7.5\(\sqrt{3}\) Pa
c) 15 Pa
d) 15\(\sqrt{3}\) Pa
View Answer

Answer: b
Explanation: One important thing to keep in mind is that pressure at a point is the normal component of force per unit area, NOT total force per unit area.
So, here we will take the normal component of 30N force, i.e:
30cos(30°)=15\(\sqrt{3}\).
Press = F/A = 15\(\sqrt{3}\)/2
= 7.5\(\sqrt{3}\) Pa.
advertisement

6. What is the pressure at points A, B, C & D marked in the given mercury barometer? Assume that you have used a tube of length greater than 76cm and then filled it completely with mercury and then inverted into a jar. Let P0 be atmospheric pressure, g be acceleration due to gravity and ρ be the density of mercury.

a) PA = P0, PB = P0, PC = PA, PD = P0+ ρgL
b) PA = 0, PB = P0, PC = ρg(h+L), PD = P0– ρgh
c) PA = 0, PB = 0, PC = P0, PD = P0+ ρgL
d) PA = P0, PB = 0, PC = P0, PD = ρgL
View Answer

Answer: d
Explanation: The assumption given in the question is to ensure that when the tub is inverted into the jar, the pressure on the top of the tube stays zero, in other words, vacuum gets created.
Point A is exposed to atmosphere, so PA = P0.
Point B is the top layer exposed to vacuum so PB = 0.
Point C is on the same level as that of A, and the fluid is stationary, so PC = PA = P0. Point D is at a depth L below point B so PD = 0 + ρgL.
∴ the correct option is PA = P0, PB = 0, PC = P0, PD = ρgL.
Also note that we can write PD as P0 – ρgh and PC as ρg(L+h).

7. A car containing a beaker of water is moving horizontally on a level road. Consider two points, A & B, inside the water such that they are on the same horizontal level and are separated by a distance L. Which of the following options is correct regarding the pressure differences between those two points?
a) If car is accelerating with acceleration a, PA – PB = ρgL
b) If car is accelerating with acceleration a, PA – PB = 0
c) If car is moving with constant velocity, PA – PB = 0
d) If car is moving with constant acceleration a, PA – PB = ρ (g+a)L
View Answer

Answer: c
Explanation: When the car is moving with constant velocity, points on the same horizontal level will have the same pressure.
So, PA – PB = 0.
When the car moves with constant acceleration the pressure difference between those two points will be ρaL,
as the pressure difference will be responsible for providing acceleration to the small fluid column of volume L*dA between points A & B
(where dA is an area of small element that we think of).
advertisement

8. Fluid C has a relative density of 10, while fluid D has a relative density of 15. If the height of liquid C is 7cm, what will be the difference in heights of liquid D in the two tubes? In the diagram point 1 is in liquid D just after the end of liquid C.

a) 5cm
b) 10.5cm
c) 15cm
d) 4.67cm
View Answer

Answer: d
Explanation: Pressure at points marked 1 & 2 is the same.
Pressure at point 1 is (7ρ1g).
Pressure at point 2 is (xρ2g).
We know P1 = P2;
∴ xρ2 = 7ρ1.
&rho1 = 10, ρ2 = 15
∴ x = 7*10/15 = 4.67cm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

advertisement

To practice Physics MCQs for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter