Physics Questions and Answers – Fluids Mechanical Properties – Bernoulli’s Equation

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fluids Mechanical Properties – Bernoulli’s Equation”

1. Consider a tank of height 20m filled with liquid of density 100kg/m3. The area of tank is 10m2. If the tank has a hole of area 2m2 at the bottom, find the speed of the liquid flowing out through the hole when the height of liquid in the tank is 10m . Assume speed of liquid descending at top of tank is 5m/s.
a) 20m/s
b) 14.14m/s
c) 15m/s
d) 20.615m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: We can’t consider the speed of efflux to be \(\sqrt{2gh}\) as the areas are comparable. So, we use Bernoulli theorem between the top of the tank and the hole. Pressure at the top of tank and hole will be same, equal to P0, since both are exposed to the atmosphere.
P0 + ρgH + 1/2ρ \(v_{1}^{2}\) = P0+ 1/2ρ\(v_{2}^{2}\)
∴ v2 = \(\sqrt{2(gh + v_{1}^{2}/2)}\)
= \(\sqrt{2(10 * 10 + 25/2)}\)
= 15m/s.
advertisement

2. In which of the following conditions can the Bernoulli equation not be used?
a) Viscous flow
b) incompressible fluid
c) steady flow
d) laminar flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Bernoulli’s equation can be used for non-viscous, incompressible and steady laminar flow.

3. The speed of efflux, in case of a tank with a hole at the bottom, depends upon which of the following factors? Assume that the area of the tank is > > area of hole.
a) area of tank
b) density of liquid
c) height of hole from liquid
d) atmospheric pressure value
View Answer

Answer: c
Explanation: Given that the area of the tank is > > area of hole, we can use the formula v = \(\sqrt{2gh}\). This shows that speed depends only on acceleration due to gravity and height of hole from the surface.
advertisement
advertisement

4. What will be the relation between H & L?

a) H = L
b) H > L
c) H < L
d) depends on the horizontal distance between the two tubes
View Answer

Answer: b
Explanation: By using Bernoulli’s equation P + ρgh + 1/2ρv2 = constant,
we can say that more the velocity less is the pressure at the same horizontal level.
Height of liquid in the tube will be proportional to pressure at that point in the venturi tube.
So, H > L.

5. A cylindrical tank of Height H has a hole on its side. It is kept on a flat surface. Assuming that hole’s area is much smaller than the area of the tank, what should be the distance of the hole below the top surface so that water coming out of the hole travels the maximum horizontal distance at the instant when the height of water is H?
a) H
b) H/3
c) H/2
d) same for all positions
View Answer

Answer: c
Explanation: Let the hole be at a height x below the top surface.
The distance of hole from the ground will be H-x.
Speed of efflux ‘v’ = \(\sqrt{2gx}\).
Let the time taken for water to reach the ground be ’t’. H-x = 1/2gt2.
∴ t = \(\sqrt{2/g(H – x)}\).
For maximum range, v*t should be maximum.
∴ d(\(\sqrt{2/g(H – x)}\)*\(\sqrt{2gx}\))/dx = 0
∴ d(\(\sqrt{Hx – x^2}\))/dx = 0
∴ (H-2x)/2 \(\sqrt{Hx – x^2}\) = 0
The numerator should be zero but denominator should be non-zero.
∴ H ≠ x (for denominator to be non-zero)
∴ H = 2x OR x = H/2.
advertisement

6. Water having density ‘⍴’ is flowing (steadily) downwards in the given tube. What is the relation between PA & PB?

a) PA = PB
b) PA < PB
c) PA > PB
d) PA – PB= ⍴gh
View Answer

Answer: b
Explanation: The fluid speed will be less at B according to the equation of continuity (Av = const).
An intuitive way to think about this problem is that pressure at B has to be greater than that at A as the pressure difference not only has to balance gravity (which is trying to increase its velocity), but also decrease fluid speed. Another way is to use the Bernoulli equation.
PA + ρgh + 1/2 ρvA2 = PB + 1/2ρ vB2. AAvA = ABvB
PB – PA = ρgh + 1/2 ρvA2 – 1/2 ρvB2—————–(1)
vB < vA(because AB > AA)
Therefore we can say that R.H.S of equation (1) is positive
which in turn shows that PB – PA > 0.

7. Area 1 = 10m2, Area 2 = 5m2, rate of flow is 50m3/s. Find the value of H if the tubes contain mercury. Given that liquid flowing in the venturi tube is water.

a) 28cm
b) 28m
c) 5.1cm
d) 5.1m
View Answer

Answer: a
Explanation: We can find the velocities from the given flow rate and areas at each point. A1v1 = A2v2 = 50. So, v2 = 10m/s & v1 = 5m/s.
P1+1/2ρ\(v_1^2\) = P2+1/2ρ\(v_2^2\) (where ρ is density of water flowing in venturi pipe)
P1-P2= 1/2ρ(\(v_2^2-v_1^2\))
∴ P1 – P2 = 1/2ρ(100-25) = 37.5ρ—————(1)
Now, for tubes containing mercury,
P1 – P2 = ρ1gH ——————-(2) (where ⍴1 is the density of mercury)
From (1) & (2) : ρ1gH = 37.5ρ ⇒H = 37.5ρ / ρ11 = 1/13.6 as the relative density of mercury is 13.6 times that of water).
advertisement

8. Assume a ball is flying through air at rest. The speed of the centre of the ball is 5m/s (î). If the ball is spinning as shown below, find PB – PA. The ball has a radius (R) of 0.1m. Consider the speed of the ball to be constant as it passes through air. Let density of air be 1kg/m3. ω = 1(ĵ X î) rad/s.

a) 0.2Pa
b) 2Pa
c) 0.1Pa
d) 1Pa
View Answer

Answer: d
Explanation: We can solve this question by sitting in the frame of the ball. The air will then move towards the ball from right to left. We should use the Bernoulli equation for two points A & B. PA + ρg(2R) + 1/2ρ\(v_{A}^{2}\) = PB + 1/2ρ\(v_{B}^{2}\) From the above equation we get PB – PA= ρg(2R) + 1/2ρ(\(v_{A}^{2} – v_{B}^{2}\)).
Now, from frame of the ball vA = v – ⍵R = 5-0.1 = 4.9 &
VB = v + ωR = 5 + 0.1 = 5.1
\(v_{A}^{2} – v_{B}^{2}\) = 4.92 – 5.12 = -2
∴ PB – PA= (1*10*0.2) – (0.5*1*2) = 2 -1 = 1.

9. A cylindrical tank, filled with water, has an area of 10m2. A piston covers its entire top surface. A uniformly distributed load of 1000N is applied on the piston from top. A hole of area 0.001m2is at the bottom of the tank. Find the speed of efflux when the height of water level is 0.1m .
a) 24.5m/s
b) 1.48m/s
c) 0.2m/s
d) 2m/s
View Answer

Answer: b
Explanation: We should apply Bernoulli theorem between the top surface of water and the hole. The area of hole is very small when compared to the area of the tank. So, 1/2ρv2 at the top surface of the tank can be neglected.
P0 + F/AP + ρgh = P0 + 1/2ρv2
∴ 1000/10 + 1000*10*0.1 = 0.5*1000 *v2
∴ v = 1.48m/s
advertisement

10. A cylindrical tank of area 5m2 contains water filled to a height of 10cm. A hole of area 0.005m2 is present at the bottom. What is the time required for the water level to become half?
a) 100s
b) 10s
c) 1min
d) 10min
View Answer

Answer: a
Explanation: The speed of efflux when height of water is ’h’ = \(\sqrt{2gh}\). The volume of water flowing out in time dt is Avdt = 0.005*\(\sqrt{2gh}\)*dt. Therefore the decrease in height of water level (dh) in time dt is vol flowing out / area of tank = 0.005\(\sqrt{2gh}\)dt/5.
dh = \(\sqrt{2gh}\) (0.005)dt/5
\(\int_{0}^{0.05}dh/\sqrt{h} = \int_{0}^{t}\sqrt{2g}\)0.001 dt
∴ 2\(\sqrt{0.05}\) = \(\sqrt{20}\)0.001 t
∴ t = \(\sqrt{0.2}\)*1000/\(\sqrt{20}\) = 100s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter