Physics Questions and Answers – Introduction to Motion in a Straight Line

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Motion in a Straight Line”.

1. In which of the following states does a body possess kinetic energy?
a) Rest
b) Motion
c) When placed on a platform
d) In zero gravity
View Answer

Answer: b
Explanation: The body moves in the state of motion. Hence it has a velocity and so kinetic energy. Kinetic energy = (1/2)mv2.
advertisement

2. Which of the following types of motion can be used for describing the motion of a car on a straight road?
a) Rectilinear
b) Circular
c) Periodic
d) Harmonic
View Answer

Answer: a
Explanation: The motion of a car on straight road is happening along a straight line. Hence the motion can be called rectilinear as rectilinear motion happens along a straight line. Rest all are non rectilinear motions.

3. Which of the following types of motion cannot describe the motion of a clock’s hands?
a) Rectilinear
b) Circular
c) Periodic
d) Harmonic
View Answer

Answer: a
Explanation: The hands of a clock move in a circular manner. Hence, the motion exhibited is circular motion. Moreover, it happens periodically, so it is also periodic motion. But its is not rectilinear motion.
advertisement
advertisement

4. Which force can possibly act on a body moving in a straight line?
a) Tangential force
b) Friction force
c) Centrifugal force
d) Centripetal force
View Answer

Answer: b
Explanation: In the physical world, no surface is frictionless. Hence whenever a body moves, the force of friction acts on it. Rest all forces act on the body only when it moves along a curve and not along a straight line.

5. What kind of motion is rectilinear motion?
a) One dimensional
b) Two dimensional
c) Three dimensional
d) Zero dimensional
View Answer

Answer: a
Explanation: Rectilinear motion happens along a straight line. A straight line is one dimensional. Hence, rectilinear motion is one dimensional.
advertisement

6. When a body is in the state of complete rest, what kind of energy does it possess?
a) Potential energy
b) Kinetic energy
c) Total energy
d) Heat energy
View Answer

Answer: a
Explanation: When the body is in the state of rest, there is no motion. Hence there is no kinetic energy, hence the total energy of the body is stored as its potential energy. The total energy is the sum of kinetic and potential energies.

7. Which of the following are obtained by dividing total displacement by total time taken?
a) Average velocity
b) Instantaneous velocity
c) Uniform velocity
d) Speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The average velocity is obtained by dividing total displacement by total time taken. Instantaneous velocity is calculated at an instant and not over a period of time. Speed is distance divided by time. Velocity is said to be uniform when velocity at every instant is equal to the average velocity.
advertisement

8. What is the rate of change of rate of change of displacement of a body?
a) Velocity
b) Acceleration
c) Force
d) Jerk
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of change of displacement of a body is velocity. The rate of change of rate of displacement of a body, or rate of change of velocity is acceleration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

advertisement

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter