Physics Questions and Answers – Kinematics of Rotational Motion about a Fixed Axis

«
»

This set of Physics online quiz focuses on “Kinematics of Rotational Motion about a Fixed Axis”.

1. The rate of change of angular speed is constant. What will be the expression for change in angular speed after time dt, if angular acceleration is ‘a’? The initial angular speed is ‘w’.
a) a*dt
b) w – a*dt
c) w + a*dt
d) There is no change
View Answer

Answer: a
Explanation: The equation of rotational motion is given by: w = w0 + a*dt, where dt is the time interval. Therefore, the change in angular speed = w – w0 = a*dt.
advertisement

2. The angular speed of a body is 2rpm. What should be the angular acceleration for the angular speed to double up in 5s?
a) -2π/75 rad/s2
b) -π/75 rad/s2
c) π/75 rad/s2
d) 2π/75 rad/s2
View Answer

Answer: c
Explanation: Initial angular speed = 2rpm = π/15 rad/s. Final angular speed = 2π/15 rad/s.
Using, w = w0 + a*dt, we get:
2π/15 = π/15 + 5a.
∴ π/15 = 5*a
OR a = π/75 rad/s2.

3. A body has a moment of inertia = 5kgm2 about an axis. What should be the torque for increasing its angular speed from 0 to 10rad/s in 4s? Assume that the body rotates purely about that axis.
a) 25Nm
b) 2.5Nm
c) 12.5Nm
d) 1.25Nm
View Answer

Answer: c
Explanation: w = w0 + a*dt OR 10 = 0 + a(4)
∴ a = 2.5 rad/s2.
Torque = Ia = 5*2.5 = 12.5Nm,
where ‘I’ is the moment of inertia.
advertisement
advertisement

4. A body is in pure rotational motion about an axis. Its angular acceleration is given by: a = 2t. What is the angular distance covered by the body from t=2s to t=3s? It starts from rest at t=0.
a) 19/3 rad
b) 0 rad
c) 2/3 rad
d) 5/3 rad
View Answer

Answer: a
Explanation: Let w be the angular velocity & a be the angular acceleration. Given: dw/dt = a = 2t. On integrating both sides, we get:
w = t2 (no integration constant because w=0 at t=0).
Now, dθ/dt = w = t2
∴ θ = t3/3.
To find angular distance covered from t=2 to t=3, we can subtract distance covered in 2s from distance covered in 3s.
∴ θ covered = 33/3 – 23/3 = 19/3 rad.

5. A circular disc is rotating about a central axis perpendicular to its diameter with a speed of 5rad/s. If a constant force of 2N is applied tangentially on it, in how much time will it come to a stop? Radius of disc = 1m & mass = 1kg.
a) 0.257s
b) 5s
c) 1.25s
d) 2.5s
View Answer

Answer: c
Explanation: Let r be the radius, I be the moment of inertia, a be the angular acceleration & F be the force applied. Moment of inertia of disc about given axis = MR2/2 = 0.5 kgm2.
Torque = r X F = 2Nm.
But, torque is also = Ia.
∴ a = 2/0.5 = 4 rads2.
Using, w = w0 + a*dt, we get:
0 = 5 – 4dt, where dt is the time interval.
∴ dt = 5/4 = 1.25s.
advertisement

6. A body is under an angular deceleration of 5rad/s2. Its initial speed is 3rad/s. How much angular distance ‘θ’ will it cover before coming to rest?
a) 0.8 rad
b) 0.9 rad
c) 9 rad
d) 2 rad
View Answer

Answer: b
Explanation: Let w be the angular velocity & a be the angular acceleration.
Using, w2 = w02 + 2aθ, we get:
0 = 9 – 2*5*θ
Or 9 = 10θ
∴ θ = 0.9 rad.

7. A ring of diameter 1m is rotating about a central axis perpendicular to its diameter. It is rotating with a speed of 10rad/s. What force should be applied on it tangentially to stop it in exactly 3 rotations? Let the mass of the ring be 2kg.
a) 10 N
b) 25/3π N
c) 50/3π N
d) 12.5/3 N
View Answer

Answer: b
Explanation: Let w be the angular velocity & a be the angular acceleration.
Moment of inertia of the ring = MR2
= 2*0.25 = 0.5kgm2.
Angular distance = 3 rotations = 3*2π rad = 6π rad.
Using, w2 = w02 + 2aθ, we get:
0 = 100 – 2a*6π.
a = 100/12π.
Torque = Ia = rF
∴ F = Ia/r = 0.5*100/(12π*0.5) = 25/3π N.
advertisement

8. The angular acceleration of a body = 3t2. What will be its speed at t=10s, if initial speed = 10rad/s?
a) 1010 rad/s
b) 300 rad/s
c) 1310 rad/s
d) 1000rad/s
View Answer

Answer: a
Explanation: Angular acceleration a = dw/dt = 3t2. On integrating, we get:
w = t3 + c.
At t=0, w=10,
∴ c = 10.
Therefore, w = t3 + 10.
Therefore, w at t=10
= 1000+10 = 1010 rad/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

advertisement

To practice all areas of Physics for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter