Physics Questions and Answers – Laws of Motion – Conservation of Momentum

«
»

This set of Physics Question Bank focuses on “Laws of Motion – Conservation of Momentum”.

1. Two bodies moving with constant velocities collide with each other. Which of the following quantities remain conserved?
a) Momentum
b) Speed
c) Force
d) Velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: Two bodies collide in the absence of any external force. In this case the momentum will remain constant because there is no force, hence, there is no change in momentum. The velocity and speed of the bodies might change after collision.
advertisement

2. A ball is moving with a constant velocity. After some time, it collides with a wall. Which one of the following remains conserved except momentum?
a) Energy
b) Displacement
c) Power
d) Force
View Answer

Answer: a
Explanation: Apart from the momentum, the energy also remains conserved during collision. As a matter of fact, the energy of a system often remains conserved.

3. A variable mass body with an initial mass of 5 kg is moving with a velocity of 5 m/s initially, after some time the velocity increases to 10 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?
a) 2.5 Kg
b) 5 Kg
c) 7.5 Kg
d) 10 Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: The body is moving in the absence of any external force thus the momentum remains conserved. m1v1 = m2v2. v1 = 5 m/s, m1 = 5 Kg, v2 = 10 m/s. On solving, we get, m2 = 2.5 kg. Hence, the correct answer is 2.5 Kg.
advertisement
advertisement

4. Two bodies of masses 2 Kg and 7 Kg are moving with velocities of 2 m/s and 7 m/s respectively. What is the total momentum of the system in Kg-m/s?
a) 50
b) 53
c) 28
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: Both the bodies are moving with constant velocity, hence both of them have momentum. The momentum of the system is the sum of the momenta of the bodies. Hence total momentum = 2 x 2 + 7 x 7 = 53 Kg-m/s.

5. What is the plural of the word ‘momentum’?
a) Momenta
b) Momentums
c) Moments
d) Momentuma
View Answer

Answer: a
Explanation: The plural for momentum is momenta and not momentums. Momenta, being a plural, is usually used in cases where we need to address a more than one momentum. This situation can possibly arise in systems having more than one moving body.
advertisement

6. Two bodies are accelerating towards each other. After sometime they collide. Which one of the following statements is true about the system?
a) The total momentum remains conserved about the instant of collision
b) The total momentum remains conserved during collision
c) The total momentum does not remain conserved
d) The total momentum remains conserved
View Answer

Answer: a
Explanation: The two bodies are accelerating and they collide. Since they are accelerating the total momentum does not remain conserved during the motion. But at the instant of collision, both the bodies have a constant velocity. Hence, just before and just after the collision, the total momentum will remain conserved.

7. When a body collides with a wall or the ground, what assumption do we make?
a) The mass of the body is not negligible
b) The body is stationary
c) The mass of the body is negligible as compared to the mass of the wall or the ground
d) The body is perfect
View Answer

Answer: c
Explanation: When a body collides with a wall or the ground, we consider that the mass of the body is negligible as compared to the mass of the wall or the ground. We also make this assumption when something like a feather, which has a very small mass collides with a truck, which, comparatively, has a huge mass.
advertisement

8. A variable mass body with an initial mass of 10 kg is moving with a velocity of 7 m/s initially, after some time the velocity increases to 14 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?
a) 2.5 Kg
b) 5 Kg
c) 7.5 Kg
d) 10 Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: The body is moving in the absence of any external force thus the momentum remains conserved. m1v1 = m2v2. v1 = 7 m/s, m1 = 10 Kg, v2 = 14 m/s. On solving, we get, m2 = 5 kg. Hence, the correct answer is 5 Kg.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 11.

advertisement

To practice Physics Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter