Geotechnical Engineering Questions and Answers – Terzaghi’s Analysis

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terzaghi’s Analysis”.

1. An analysis of the condition of complete bearing capacity failure is usually termed as ___________
a) General shear failure
b) Terzaghi’s analysis
c) Bearing failure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: An analysis of the condition of complete bearing capacity failure is termed as a general shear failure, can be made by assuming that the soil behaves like an ideally plastic failure.
advertisement

2. The concept of analysis of bearing capacity failure was first developed by ___________
a) Terzaghi
b) Meyerhof
c) Prandtl
d) Darcy
View Answer

Answer: c
Explanation: The concept of failure analysis was first developed by Prandtl, and later extended by Terzaghi, Meyerhof and others.

3. For purely cohesive soil, the bearing capacity is given by which of the following equation?
a) qf = 5.7 c + σ̅
b) qf = c + σ̅
c) qf = 5.7 c
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For purely cohesive soil the bearing capacity is
qf = c Nc + σ̅ Nq = 5.7 c + σ̅
Where σ̅ = γ D if the water table is below the base of the footing.
advertisement
advertisement

4. The parameters Nc, Nq, Nγ in the equations of bearing capacity failure are known as _________
a) Constant head
b) Bearing capacity factors
c) Effective pressure
d) Load intensity
View Answer

Answer: b
Explanation: The parameters Nc, Nq, Nγ are the dimensionless numbers, known as bearing capacity factors depending only on the angle of shearing resistance of the soil.

5. For purely cohesive soil, local shear failure may be assumed to occur when the soil is ___________
a) Medium to soft
b) Soft to medium
c) Hard
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For purely cohesive soil, local shear failure may be assumed to occur when the soil is soft to medium, with an unconfined compressive strength qu ≤ 100 kN/m2.
advertisement

6. Which of the following is a limitation, of assumption in Terzaghi’s analysis?
a) φ changes when the soil is compressed and strip footing has a rough base
b) Soil is homogeneous
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As the soil compress, φ changes; slight downward movement of footing may not develop fully the plastic planes.

7. Which of the following are original Terzaghi values for Nγ?
a) 34° and 48°
b) 60°
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The values of Nγ for φ of 34° and 48° are the original Terzaghi values which were used by Bowles to back compute Kpγ.
advertisement

8. According to the assumptions in Terzaghi’s analysis, the soil is _______________
a) Homogeneous and Isotropic
b) Non Homogeneous
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In Terzaghi’s analysis the soil is homogeneous and isotropic and its shear strength is represented by Coulomb’s equation.

9. The Terzaghi’s general bearing capacity equation is represented as ___________
a) qf = 5.7 c + σ̅
b) qf = c Nc + σ̅. Nq + 0.5γBNγ
c) qf = c Nc + σ̅. Nq
d) qf = c Nc
View Answer

Answer: b
Explanation: “qf = c Nc + σ̅. Nq + 0.5γBNγ” is known as Terzaghi’s general bearing capacity equation for a continuous footing.
advertisement

10. Local shear failure generally occurs in ___________
a) Dense sand
b) Non-cohesive soil
c) Loose sand
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Local shear failure generally occurs in loose sand while general shear failure occurs in dense sand.

11. The curve for Nq and Nγ for the transition state from φ = 28° and φ = 38° was given by __________
a) Peck
b) Hanson
c) Thorn burn
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Peck, Hansen, and Thorn burn gave curves for Nq and Nγ for the transition state from φ = 28° and φ = 38°, in which they assumed general shear failure when φ > 28°.

12. Terzaghi’s bearing capacity equation is not applicable for ____________
a) Depth effect and Inclination factor
b) Narrow slope
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Terzaghi assumed the value of angle ψ = φ, which is not true. Since footings are normally rough, ψ has been found close to 45° + φ/2 than to φ, thus Terzaghi’s bearing capacity equations do not have provision for including depth effects, inclination factors, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter