Casting Questions and Answers – Zones and Efficiency of Cupola

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Zones and Efficiency of Cupola”.

1. Where is the cupola situated above tuyeres for superheating, combustion or oxidizing zone?
a) 15cm to 30cm
b) 25cm to 40cm
c) 35cm to 50cm
d) 45cm to 60cm
View Answer

Answer: a
Explanation: For superheating, combustion or oxidizing zone, the cupola is generally situated at the top, approximately 15cm to 30cm above the tuyeres.
advertisement

2. What is contained inside the well of cupola?
a) Molten iron
b) Solid iron
c) Molten steel
d) Solid steel
View Answer

Answer: a
Explanation: Inside the well of a cupola, there is molten iron collected. The well is positioned in between of bottom of tuyeres and tapered ram sand bottom.

3. Which of the following is not considered under metal charge?
a) Steel scrap
b) Zinc scrap
c) Cast iron scrap
d) Pig iron
View Answer

Answer: b
Explanation: Among the following, metal charge is found to consist of steel scrap, cast iron scrap and pig iron, but not zinc scrap.

4. What is the amount of silica used in a slag?
a) 20% to 30%
b) 30% to 40%
c) 40% to 50%
d) 50% to 60%
View Answer

Answer: c
Explanation: Slag is known to be acidic in nature and it is found to have some amount of silica content in terms of percentage composition of about 40% to 50%.

5. In the formation of carbon dioxide, what should the temperature of coke be?
a) 55°F
b) 60°F
c) 65°F
d) 70°F
View Answer

Answer: b
Explanation: Among exothermic reactions, the production of carbon dioxide is one of the reactions. In this reaction, coke is used as a source of carbon. The temperature of coke should be 60°F.
advertisement

6. What is the range of efficiency of cupola?
a) 20% to 40%
b) 30% to 50%
c) 40% to 60%
d) 50% to 70%
View Answer

Answer: b
Explanation: The efficiency of cupola is decided by factors like heat used in preheating, heat used in coke, heat used in oxidation and heat in the air blast. The efficiency of a cupola varies from 30% to 50%.

7. The efficiency of cupola does not depend on heat in the air blast.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The efficiency of cupola depends on the heat used in preheating, heat used in coke, oxidation heat and also, heat in the air blast.

8. How much heat is produced in the formation of Carbon dioxide?
a) 13269 BTU
b) 2910 BTU
c) 14452 BTU
d) 6723 BTU
View Answer

Answer: c
Explanation: In the production of carbon dioxide, which is an exothermic reaction, a total of 14452 BTU of heat is released at every round of carbon. The temperature of coke for this should be 60°F.

9. In the reducing zone, during the endo-thermic reaction, what is the amount of heat absorbed?
a) 13269 BTU
b) 2910 BTU
c) 14452 BTU
d) 6723 BTU
View Answer

Answer: b
Explanation: In the reducing zone or the protective zone, when carbon dioxide reacts with coke, an endo-thermic reaction takes place, in which heat of the order 2910 BTU is gets absorbed.

10. Oxidation of manganese liberates more heat than oxides of carbon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxidation of carbon and oxidation of manganese are both exothermic reactions, that is, these reactions liberate heat. But, oxidation of manganese or silicon liberates more heat than oxidation of carbon.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn