Mathematics Questions and Answers – Age/Money/Denomination of Currency Word Problems

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Age/Money/Denomination of Currency Word Problems”.

1. Sara is twice the age of Marry. The sum total of Sara’s age and Marry’s age after five years is 52. What is Marry’s present age?
a) 14 years
b) 19 years
c) 28 years
d) 33 years
View Answer

Answer: c
Explanation: Let Sara’s age be x years. ∴ Marry’s age is 2x years.
Now after five years Sara’s age = (x+5) years and Marry’s age = (2x+5) years
We know that, (x+5)+(2x+5)=52
∴ x+5+2x+5=52
∴ 3x+10=52
∴ 3x=42
∴ x=14 years
∴ Sara’s present age is 14 years. As we know that, Marry’s age is twice that of Sara’s age
∴ Marry’s age 28 years.
advertisement

2. Mohan has to pay two hundred rupees for a book but has only a note of two thousands rupees, what amount will he get back?
a) 2000 rupees
b) 200 rupees
c) 1800 rupees
d) 1400 years
View Answer

Answer: c
Explanation: Mohan has to pay two hundred rupees. He has two thousand rupees with him. Let amount he gets back be x rupees.
∴ 2000-x=200
∴ 2000-200=x
∴ x=1800 rupees.

3. If Akshat has twelve two rupees coins and two five rupees coins. What is the total amount with him?
a) 43 rupees
b) 34 rupees
c) 23 rupees
d) 32 rupees
View Answer

Answer: b
Explanation: Akshat has 12 two rupees coins and 2 five rupees = (2×12)+(2×5)
∴ Total Amount = 24+10
∴ Total Amount = 34 rupees.
advertisement
advertisement

4. A boy has all five rupees coins and he need to pay one hundred and thirty five rupees to a shopkeeper for his grocery. How coins does he need to pay the total amount?
a) 27
b) 28
c) 29
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: The total amount to be paid is 135 rupees.
The boy has only 5 rupee coins. Let the number of coins required be x.
∴ \(\frac{135}{5}\)=x
∴ 27=x
∴ the boy requires 27 coins in order to pay his billed amount.

5. If a girl buys an ice cream worth twenty seven rupees and pays the shopkeeper with a note worth fifty rupees. What will be the change she received from the shopkeeper?
a) 27 rupees
b) 23 rupees
c) 22 rupees
d) 21 rupees
View Answer

Answer: b
Explanation: Let the amount received by the girl from the shopkeeper be x rupees.
∴ 27+x=50
∴ x=50-27
∴ x=23.
advertisement

6. At present Rahul’s age is 27 years and Rajiv’s age is 19 years. What is the sum of their ages after five years?
a) 56 years
b) 65 years
c) 46 years
d) 64 years
View Answer

Answer: a
Explanation: The present age of Rahul and Rajiv is 27 and 19 respectively, after five years their age will be Rahul’s age =(27+5)years and Rajiv’s age = (19+5)years.
Sum of Rahul’s age and Rajiv’s age = (27+5)+(19+5)
∴ Sum of Rahul’s age and Rajiv’s age = 32+24
∴ Sum of Rahul’s age and Rajiv’s age = 56 years.

7. The notebook costs thirty rupees. How many ten rupees notes will be required to pay the whole amount?
a) 3 notes
b) 4 notes
c) 5 notes
d) 6 notes
View Answer

Answer: a
Explanation: If a notebook costs thirty rupees and one has ten rupees notes. Let the number of ten rupees note required be x.
∴ 10x=30
∴ x=\(\frac{30}{10}\)
∴ x=3.
advertisement

8. Present ages of Anu and Raj are in the ratio 4:5. Eight years from now the ratio of their ages will be 5:6. Find their present ages.
a) Raj’s age is 32 years and Anu’s age is 40 years
b) Raj’s age is 40 years and Anu’s age is 48 years
c) Raj’s age is 32 years and Anu’s age is 32 years
d) Raj’s age is 40 years and Anu’s age is 32 years
View Answer

Answer: d
Explanation: Let the present ages of Anu and Raj be 4x years and 5x years respectively.
After eight years. Anu’s age = (4x + 8) years;
After eight years, Raj’s age = (5x + 8) years.
∴ the ratio of their ages after eight years = \(\frac{4x+8}{5x+8}\)
This is given to be 5:6.
∴ \(\frac{4x+8}{5x+8} = \frac{5}{6}\)
∴ 6(4x+8)=5(5x+8)
∴ 24x+48=25x+40
∴ –x=-8
∴ x=8
∴ Anu’s age = 4×8 = 32years
∴ Raj’s age = 5×8 = 40years.

9. Two brothers have their age in the ratio of 2:3. After five years what will be the ratio of their ages. The sum of their ages after 5 years is 30.
a) \(\frac{3}{4}\)
b) \(\frac{4}{3}\)
c) \(\frac{2}{3}\)
d) \(\frac{3}{2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Let the common ratio be x. The age of two brothers after five years would be (2x+5) years and (3x+5)years.
Therefore (2x+5)+(3x+5)=30
Therefore 2x+5+3x+5=30
Therefore 5x=20
Therefore x=4
Therefore the brothers age would be 10 years and 15 years respectively.
Now, after five years their ages would be 15 years and 20 years respectively.
The ratio of the brothers ages = \(\frac{15}{20} = \frac{3}{4}\).
advertisement

10. A boy has two two rupees coins, one five rupees coins and two ten rupees coins. In what combination should the boy select three coins so the amount is maximum?
a) two five rupees and one ten rupees
b) three ten rupees and one five rupees
c) four two rupees and one ten rupees
d) two ten rupees and one five rupees
View Answer

Answer: d
Explanation: If the boy selects two ten rupees and one five rupees coins then he’ll get the maximum amount. While in any other combination the amount would be less.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 8.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter