Software Defined Radio Architecture Questions and Answers – Software Architecture – 1

«
»

This set of Software Defined Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Software Architecture – 1”.

1. GNU radio supports distributed computing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: GNU radio does not support distributed computing. The implementations are limited to a single processor and therefore do not support high bandwidth protocols.
advertisement

2. GNU radio uses ____ for baseband processing.
a) DSP
b) GPP
c) FPGA
d) ASIC
View Answer

Answer: b
Explanation: GNU radio uses general purpose processor for baseband processing. This confines the signal processing capabilities to one particular processor. It is one of limitations of using GNU radio.

3. Procedural programming involves ____
a) encapsulation
b) abstraction
c) aspects
d) modularity
View Answer

Answer: d
Explanation: Procedural programming is based on the concept of procedure call. The hardware requirement of procedural programming consists of stack register and instruction for calling subroutines.
advertisement
advertisement

4. ____ extends data type of linear programming to description of characteristics and behaviour.
a) Declarative programming
b) Object oriented programming
c) Non-structured
d) Array oriented
View Answer

Answer: b
Explanation: Object oriented programming extends data type of linear programming to describe objects. Objects are described by their characteristics and behaviour. Member variables define characteristics and functions define behaviour.

5. ____ belong to a class and exist as a single copy.
a) Member variables
b) Instance variables
c) Class variables
d) Variables
View Answer

Answer: c
Explanation: Class variables belong to a class and exist as a single copy. Instance variables belong to individual objects. Instance variables exists as many copies. Each copy is paired with a separate object. Member variables include class variables and instance variables.
advertisement

6. The property of providing selective information is called ____
a) abstraction
b) encapsulation
c) inheritance
d) polymorphism
View Answer

Answer: a
Explanation: Abstraction allows only selective and applicable information to be made available while other information may be hidden. Abstraction reduces complexity between layers of implementation as only relevant information will be available to each layer. Encapsulation, inheritance and polymorphism are other properties of object oriented programming.

7. A class may be considered as an implementation of the concept ____
a) overriding
b) encapsulation
c) overloading
d) polymorphism
View Answer

Answer: b
Explanation: Encapsulation is the concept of fusing data and functions together as a single unit. Functions for accessing data are an example for encapsulation.
advertisement

8. In component based programming, a component may have ____
a) only one subunit
b) only one class
c) one or more subunits
d) one or more classes
View Answer

Answer: d
Explanation: Component based programming is an extension of object oriented programming. A component is the basic unit of component based programming and may have one or more classes. It is defined by functionality and interfaces.

9. ____ service selects and de-selects component instances.
a) Package
b) Distribution
c) Compatibility
d) Institution
View Answer

Answer: b
Explanation: Distribution service may select and de-select component instance depending on the request made by client of component service. It also manages the component instances assigned for execution on remote host processors.
advertisement

10. Components are ____
a) substitutable
b) rigid
c) non-changeable
d) only early-binded
View Answer

Answer: a
Explanation: A significant aspect of component based programming is that components are substitutable. A component may be replaced by another component or an updated version during design time or run time provided the new component meets the set requirements. Substitutability supports late binding.

11. In aspect oriented programming, the functions that appear at many points in an application are called ____
a) sliced functions
b) multi-cutting functions
c) split-cutting concerns
d) cross-cutting concerns
View Answer

Answer: d
Explanation: Aspect oriented programming allows for the establishment of relationship between classes. Aspect is the key unit of modularity in aspect oriented programming. The program logic is divided into smaller parts called concern.

12. The dominant design philosophy in software defined radio design is ____
a) linear programming
b) object oriented programming
c) component based programming
d) aspect oriented programming
View Answer

Answer: c
Explanation: Component based programming is an extension of object oriented programming. Component based programming is preferred for SDR design as the functional blocks of radio system can be easily represented using separate components.

13. Which among the following is the advantage of using design pattern?
a) Modularity
b) Ease of implementation
c) Non-structured
d) Common terminology
View Answer

Answer: d
Explanation: Design patterns are programming methodologies. Code reuse and common terminology are the major advantages of using design pattern. The use of common terminology creates better understanding among team members.

14. GNU radio is a ____ based architecture.
a) Java
b) C#
c) Python
d) C
View Answer

Answer: c
Explanation: GNU radio is a Python based architecture. It is designed to run on computers with Linux operating system. It can be used as external RF hardware to develop software radios and has several signal processing components.

15. Aspect oriented programming requires the creation of new language constructs unlike component based programming.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aspect oriented programming requires the creation of new language constructs that associate an aspect to a particular class. Component based programming is a coding style. It does not have strict definitions in mainstream languages.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Defined Radio.

To practice all areas of Software Defined Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter