Software Defined Radio Questions and Answers – Digital Architecture Tradeoffs – 2

«
»

This set of Software Defined Radio Questions and Answers for Freshers focuses on “Digital Architecture Tradeoffs – 2”.

1. FPGA’s are designed specifically for fast implementation of ____
a) state machines
b) state flow
c) state machines and state flow
d) state machines and sequential logic
View Answer

Answer: d
Explanation: A Field Programmable Gate Array is a configurable logic circuit. It consists of programmable logic blocks that can be connected in different formations. The layout is specifically designed for fast implementation of state machines and sequential logic.
advertisement

2.State machines consist of ____ that represents the number of states.
a) a memory
b) states
c) clock
d) control signal
View Answer

Answer: a
Explanation: State machines consist of a memory that represents the number of states. It detects input andgenerates output as a function of state transition.

3. A state transition maps the relation between ____and ____ to compute the _____
a) present state, input, output
b) present output, input, feedback
c) input, feedback, output
d) present state, output, feedback
View Answer

Answer: a
Explanation: A state transition maps the relation between present state and input to compute the output. The output map chooses an appropriate output to be created during state transition.
advertisement
advertisement

4. Which of the following exhibits low efficiency when implemented using FPGA?
a) FFT algorithm
b) Database algorithm
c) Convolution algorithm
d) FEC algorithm
View Answer

Answer: b
Explanation: Field Programmable Gate Array is suitable for algorithms having limited data scope such as Fast Fourier Transform and digital filtering. However degradation of performance occurs when -FPGA is used for algorithms operating on bulk data such as database algorithms.

5. Which of the following is not a layer in the soft radio model proposed by Srikanteswara?
a) Application layer
b) Configuration layer
c) Processing layer
d) Tunneling layer
View Answer

Answer: d
Explanation: Srikanteswara envisioned a soft radio model with four layers. The processing layer comprises of reconfigurable hardware. The configuration layer translates packet header into configuration commands. The soft radio layer passes the processed data and errors to application layer. The application layer controls architecture parameters.
advertisement

6. CORBA IDL is suitable for translating application layer request into a soft radio interface layer request.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Common Broker Request Architecture was developed by Object Management Group. It facilitates communication between devices regardless of underlying hardware and different programming languages being used.

7. Early DSP devices contained ____ extension and ____ extension.
a) addressing, pipelining
b) instruction, data format
c) addressing, data format
d) instruction, pipeling
View Answer

Answer: b
Explanation: Early DSP devices contained instruction extension and data format extension. These extensions increase the throughput by saving instruction cycles.
advertisement

8. Which of the following addressing modes contain operand in the instruction?
a) Direct
b) Indirect
c) Register
d) Immediate
View Answer

Answer: d
Explanation: Instruction set extension includes direct, indirect, register, and immediate addressing modes. Immediate addressing mode contains the operand in the instruction. The other addressing modes contain some form of address as a part of instruction.

9. ____ enables context switching.
a) Push/Pop of register stack
b) ALU
c) Bus
d) Memory
View Answer

Answer: a
Explanation: An example of instruction set extension is rapid context switching. It is implemented using push/pop of register stack hardware. Hardware semaphore can be used for error-free sharing of resources.
advertisement

10. Which of the following is not a data format extension?
a) Boolean
b) Floating
c) Fix
d) Double
View Answer

Answer: a
Explanation: Fix, floating point and double are few types of data format extension used for representation of numbers. Boolean is a data type.

11. Clipper Chip Key – Escrow involves using ____ for security.
a) one way key
b) two way key
c) four way key
d) eight way key
View Answer

Answer: b
Explanation: The Clipper Chip Key users are bound to provide their cryptography keys in escrow to the government. Two government agencies hold a portion of the key. The information is decrypted for investigation by the governmentonly upon the agreement of two government agencies.

12. ____ algorithm was used by Clipper Chip Key – Escrow cryptography technique for transmission of information.
a) Baton
b) Havequick
c) Saville
d) Skipjack
View Answer

Answer: d
Explanation: Skipjack algorithm was used by Clipper Chip Key – Escrow cryptography technique for transmission of information. It uses the Diffie-Hellman key exchange algorithm for distribution of cryptographic session keys.

13. Which of the following is not a programmable INFOSEC module?
a) KY series
b) KG84
c) CYPRIS
d) VME
View Answer

Answer: a
Explanation: KY series in involved in analog voice encryption. KG84 introduced externally invoked modes for authentication and streaming. CYPRIS and VME are advanced INFOSEC modules.

14. Programmable DSP are suitable for front-end filtering.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: DSP consumes lot of power and is suitable for channel modem and baseband signal processing tasks. ASIC is more power efficient and appropriate for front-end filtering.

15. Which of the following is not a DSP core?
a) Motorola DSP56300
b) TI TMS320/C54x
c) Motorola 56300
d) STEL-2000
View Answer

Answer: d
Explanation: DSP cores are processors produced to be a part of DSP ASIC device. Motorola DSP56300 is a 24 – bit processor. TI TMS320/C54x and Motorola 56300 have 16 – bit processors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Defined Radio.

To practice all areas of Software Defined Radio for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter