Cognitive Radio Questions and Answers – Cognitive Radio

«
»

This set of Cognitive Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cognitive Radio”.

1. ____ are used to interact with the environment.
a) Sensors
b) Actuators
c) Structure models
d) Memory
View Answer

Answer: b
Explanation: A cognitive radio consists of sensors to collect information on the environment, actuators to interact with the environment, and a model of the environment with observed events stored in memory.
advertisement

2. Cognitive radio requires ____ to lower the impact in case of malfunction.
a) diodes
b) regulators
c) PID controllers
d) bridges
View Answer

Answer: b
Explanation: Cognitive radio requiresregulators to lower the impact in case of malfunction. The most popular regulator used to constraint a cognitive radio is a regulatory policy engine that has machine-readable and interpretable policies.

3. The ____ property allows elimination of a policy upon producing undesirable results.
a) evaluate
b) examine
c) try out
d) permanent
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine readable policy controlled radio allows a policy to be implemented on few radios to assess the impact of the policy. If the results are undesirable, then policy can simply be eliminated. This enables quick decision making.
advertisement
advertisement

4. _________ regulations can be made in policy driven approach.
a) Material variant
b) Size variant
c) Temperature variant
d) Spatially variant
View Answer

Answer: d
Explanation: Policy driven approach allows temporal and spatially variant regulation. For example, a radio can automatically adapt to varying jurisdictions imposed by different countries by modifying or uploading a policy.

5. Which among the following allows quality of service measurement?
a) Software capable radio
b) Software programmable radio
c) Software defined radio
d) Aware radio
View Answer

Answer: d
Explanation: An aware radio provides quality of service measurement and channel state information in addition to the services provided by software defined radio. However it cannot modify the radio parameters according to sensor input.
advertisement

6. Which among the following is a quality not available in a software capable radio?
a) Frequency hopping
b) Networking capability
c) Link establishment
d) Programmable cryptography
View Answer

Answer: b
Explanation: Frequency hopping, link establishment, and programmable cryptography are the features available in software capable radio. Each higher level radio possesses these basic capabilities with additional qualities. Networking capability and multi-waveform interoperability are additional features exhibited by software programmable radio.

7. Cognitive radio includes ____
a) heterogeneous infrastructure
b) asymmetrical infrastructure
c) equivalence infrastructure
d) symmetrical infrastructure
View Answer

Answer: a
Explanation: Heterogeneous network have heterogeneous radio framework management. It is possible to allocate frequency bands to different radio access technologies. Thus combination of different technologies can be achieved by heterogeneous network.
advertisement

8. Bands are allocated to radio access technology ____ in such a way that ____ is ____
a) dynamically, capacity, minimized
b) statically, interference, minimized
c) dynamically, capacity, maximized
d) statically, interference, maximized
View Answer

Answer: c
Explanation: Bands can be allocated to radio access technology dynamically in such a way the capacity is maximized and interference is minimized. The network operator may employ different radio access technology in accordance to time, frequency, and location. It can be used to acquire or exchange spectrum user rights.

9. Which among the following is not listed under cognitive capability?
a) Knowledge on operational environment
b) Adjustment of operational parameters
c) Knowledge on geographical environment
d) Establishment of policies
View Answer

Answer: b
Explanation: A cognitive radio has cognition, reconfiguration, and learning capability. The automatic and dynamic adjustment of operation parameters based on obtained knowledge to achieve set objective falls under reconfiguration capability.
advertisement

10. Adaptive radio can experiment new settings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An adaptive radio can monitor itself and modify parameters according to sensor input. However learning from results of operations and experimenting with new data and policies is possible only in a cognitive radio.

11. Cognitive pilot channel is used ____
a) to obtain knowledge
b) for geo-location
c) for database access
d) for spectrum sensing
View Answer

Answer: a
Explanation: Cognitive pilot channel, geo-location, database access, and spectrum sensing are means to gain knowledge. The automatic and dynamic adjustment of operation parameters is done based on obtained knowledge.

12. Heterogeneous cognitive radio is a ____ centric approach.
a) security
b) RF band
c) network
d) environment
View Answer

Answer: c
Explanation: Heterogeneous cognitive radio has a network centric approach where one or more operators operate several radio access networks using the same or different radio access technologies. Frequency bands allocated to these radio access networks are fixed.

13. In ____, radio access technologies use the same frequency band.
a) network centric approach
b) spectrum sharing
c) spectrum sensing
d) RF band centric approach
View Answer

Answer: b
Explanation: Spectrum sharing cognitive radio permits same or different radio access technologies to use same frequency band by using unoccupied sub-bands in an intelligent and coordinated way.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cognitive Radio.

To practice all areas of Cognitive Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter