Software Defined Radio Questions and Answers – Software Architecture Tradeoffs – 2

«
»

This set of Software Defined Radio Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Software Architecture Tradeoffs – 2”.

1. The channel object obtains system resources for the _____
a) channel
b) mode
c) band
d) waveform
View Answer

Answer: d
Explanation: The channel object may be organized as a set of software objects that carry out the assigned sub-system level functions of RF control, modem processing, INFOSEC, and internetworking. The channel object obtains system resources for the waveform.
advertisement

2. ____ are the functional objects that implement the personalities of channel objects.
a) Agents
b) Ghost objects
c) Modem objects
d) Modem events
View Answer

Answer: a
Explanation: Agents are the functional objects that implement the personalities of channel objects. It may be organized around the top-level system functions of RF control, modem processing, etc. It may also serve as hosts for buses, manage IO processes, etc.

3. System control handles ____
a) message processing
b) protocol stacks
c) boot-up
d) internetworking
View Answer

Answer: c
Explanation: Message processing, managing protocol stacks and internetworking are examples of back-end objects. System control handles system boot-up, initial time of day, current hop, etc.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a stage of a state machine?
a) Waiting for instantiation
b) Waiting for timer
c) Fetching the waveform
d) Waiting for response
View Answer

Answer: b
Explanation: A state machine is any device that stores a status for a given time. The status may change according to the input. Waiting for instantiation, fetching the waveform, and waiting for response are the three stages of a state machine. Conditions for switching from one state to another are a part of the state machine.

5. _____ can be in exactly one of a countable number of states at any given time.
a) Push-down automata
b) Agent state machine
c) Finite state machine
d) Infinite state machine
View Answer

Answer: c
Explanation: A state machine is any device that stores a status for a given time. It consists of a finite set of distinct states, a set of inputs, a set of outputs, a next state map and an output map. Finite state machine can be in exactly one of a finite number of states at any given time.
advertisement

6. How can a finite state machine be converted into a push down automata?
a) By including a push-down stack
b) By including a push-down stack with Push() function
c) By including a push-down stack with Pop() function
d) By including a push-down stack with Push() and Pop() function
View Answer

Answer: c
Explanation: A finite state machine be converted into a push down automata by including a push-down stack with Push() and Pop() function. Push-down automata supports unlimited number of states. The availability of stack space and time taken to reach certain states are challenges for push-down automata.

7. ____ is responsible for availability of resources on the logical path over which the channel is defined.
a) Finite state machine
b) Push-down automata
c) Agent state machine
d) Channel control state machine
View Answer

Answer: d
Explanation: At the top level, each channel object, mode or personality has a top-level channel-setup state machine. Channel control state machine is responsible for availability of resources on the logical path over which the channel is defined. It is generally referred to as infrastructure state machine.
advertisement

8. In the software factory, _____ protocol profiles are defined so that combinations of services and applications can work together.
a) independent
b) aggregate
c) mutually consistent
d) fixed
View Answer

Answer: c
Explanation: Communication services are a part of software radio architecture. They carry out applications such as internet access and radio-specific applications. Mutually consistent protocol profiles are defined so that combinations of services and applications can work together.

9. A sequence of calls links____ layer with radio application layer.
a) service
b) radio infrastructure
c) hardware
d) application
View Answer

Answer: a
Explanation: A sequence of calls behaves as interface between service layer and radio application layers. It sets up radio applications. It creates link for information services. It is used for bridging in military applications.
advertisement

10. The software tradeoffs at ____ level of the architecture involve the user.
a) communication services
b) radio application
c) radio infrastructure
d) hardware
View Answer

Answer: a
Explanation: Seamless access to facilities of other layers, enhanced capability, enhanced interoperability, easy access to off-the-shelf software products and protocols are few tradeoffs seen in the communication services level of the architecture.

11. _____ translates laptop level display information to a level suitable for handheld device.
a) Transmission Control Protocol
b) Graphic User Interface
c) Simple Network Management Protocol
d) Wireless Access Protocol
View Answer

Answer: d
Explanation: Wireless Access Protocol is a technical standard for accessing information over a mobile wireless network. It is interoperable with different network technologies such as CDMA and GSM. It translates laptop level display information to a level suitable for handheld device.

12. Which of the following is not a facility offered by infrastructure layer?
a) Synchronization
b) High speed interconnect
c) Resource management
d) Position generation
View Answer

Answer: b
Explanation: Infrastructure layer manages the resources of the distributed multiprocessor environment. It simplifies interfaces and entities for efficient deployment. Synchronization, resource management, position generation, and signal path packages are some services facilitated by infrastructure layer.

13. Radio application layer constructs physical and virtual radio channels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Radio application layer binds distributed objects together into waveforms. It constructs physical and virtual radio channels from paths provided by infrastructure layer. The interface between radio application layer and infrastructure layer is defined by CORBA IDL.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Defined Radio.

To practice all areas of Software Defined Radio for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter