Cognitive Radio Questions and Answers – Techniques – Optimisation of Radio Resources – 3

«
»

This set of Cognitive Radio Questions and Answers for Experienced people focuses on “Techniques – Optimisation of Radio Resources – 3”.

1. In multiobjective analysis, ____ function is used for selection.
a) subjective
b) single valued
c) utility
d) set
View Answer

Answer: c
Explanation: In multi objective analysis, single utility function involves combining several objectives into a single number. Ranks are assigned to solutions. The solution that maximizes utility function is selected.
advertisement

2. The significance of weighted sum utility function approach is that the ____ can be determined.
a) optima at extreme edges
b) optima at centre
c) concavity at extreme edges
d) concavity at centre
View Answer

Answer: a
Explanation: The weighted sum approach involves computing the sum of product of objective function and the weight assigned to them. The significance of weighted sum utility function approach is that the optima at extreme edges can be determined.

3. Cobb Douglas function is otherwise called ____
a) linear function
b) weighted sum function
c) logarithmic function
d) linear logarithmic function
View Answer

Answer: d
Explanation: Cobb Douglas function is otherwise called linear logarithmic function. It is an advanced version of weighted sum approach. The result is shaped by the logarithmic function. The logarithmic function adds convexity to the optimisation curve.
advertisement
advertisement

4. ____ defines the amount of change constituted by the substitution of one parameter by another parameter.
a) Rigidity
b) Elasticity
c) Replaceable
d) Replicable
View Answer

Answer: b
Explanation: Elasticity defines the amount of change constituted by the substitution of one parameter by another parameter. A value of 1 indicates perfect substitution. Constant elasticity by substitution does not require independent input value and is suitable for multi objective analysis.

5. Utility function is an example of ____
a) no preference method
b) a post priori method
c) interactive method
d) a priori method
View Answer

Answer: d
Explanation: A priori method requires setting up of certain amount of desired traits before optingthe solution process. When no desired traits are specified in multi objective optimisation, it is regarded as no-preference method.
advertisement

6. ____ builds a matrix with ____ assigned to columns and ____ assigned to rows.
a) Multiple single objective Pareto sampling, elasticity, weights
b) Repeated single objective, elasticity, weights
c) Multiple single objective Pareto sampling, objectives, ranks
d) Repeated single objective, objectives, ranks
View Answer

Answer: c
Explanation: Multiple single objective Pareto sampling calculates all objectives for each member of the population. A matrix is built with columns representing the objectives, and the rows represent individual rank for each objective.

7. In ____ approach, the ____ members are saved after each process or test.
a) multiple single objective Pareto sampling, dominant
b) repeated single objective, dominant
c) multiple single objective Pareto sampling, recessive
d) repeated single objective, recessive
View Answer

Answer: b
Explanation: Repeated single objective involves operating on the same set of members multiple times using single, different objective each time. The dominant members from each test are recorded for final analysis of Pareto set.
advertisement

8. Which among the following is a monitor parameter for power consumption?
a) Throughput
b) Modulation type
c) SINR
d) Interference
View Answer

Answer: b
Explanation: Modulation type and symbol rate are monitor parameters for power consumption. Each waveform utilizes certain amount of power based on the processes used at the transmitter and the receiver for proper operation.

9. Effective isotropic radiated power is given by ____
a) product of input power to the antenna and gain of the antenna
b) sum of input power to the antenna and gain of the antenna
c) difference of input power to the antenna and gain of the antenna
d) ratio of product of input power to the antenna and gain of the antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: Effective isotropic radiated power measures the combination of the power emitted by the transmitter and the capability of the antenna to wield that power in a particular direction. It is given by the product of product of input power to the antenna and gain of the antenna.
advertisement

10. Non coherent receivers require more power than coherent receivers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Non coherent receivers require less power than coherent receivers. This is because coherent receivers involve frequency and phase correction in their reception process. Since additional processes are carried out, more power is consumed. Similarly, higher symbol rate requires more processing speed, and consequently more power.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cognitive Radio.

To practice all areas of Cognitive Radio for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter