Software Defined Radio Architecture Questions and Answers – Radio Resource Analysis

«
»

This set of Software Defined Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radio Resource Analysis”.

1. In conventional cellular radio, the mobile traffic generates ____ streams based on ____ traffic.
a) revenue, data
b) data, voice
c) voice, data
d) data, revenue
View Answer

Answer: a
Explanation: The mobile traffic supported at a fixed level of quality is seen as a resource. In a multiband, multimode software defined radio, the traffic takes up particular band and mode. The mobile traffic generates revenue streams based on data and voice traffic.
advertisement

2. Which among the following is not considered as a basic limitation of radio platform?
a) Processing capacity
b) RF coverage
c) Digital access bandwidth
d) Type of service
View Answer

Answer: d
Explanation: A radio platform has standard limits defined for RF coverage, digital access bandwidth, and processing capacity. All bands and modes with satisfactory link quality available at region of interest and meeting the set limits are considered as useful radio resource.

3. Which among the following is a standard telephony metric?
a) Service provider
b) Mobile brand
c) Line of sight
d) Call duration
View Answer

Answer: d
Explanation: As mobile traffic is treated as a resource, it is necessary to measure the mobile traffic being serviced. Arrival rate, call duration, and class of traffic such as voice or fax are metrics employed to measure the mobile traffic.
advertisement
advertisement

4. Network operator can identify problematic areas by monitoring the progress of ____
a) channel state machine
b) node state machine
c) channel transition system
d) node transition system
View Answer

Answer: a
Explanation: Network operator can identify problem areas by monitoring the progress of channel state machine. For example, when the number of handoff failures increases in a cell site, it indicates the need for a gap filter or improved handoff techniques.

5. ODMA stands for ____
a) Orthogonal Driven Multiple Access
b) Opportunity Driven Multiple Access
c) Orthogonal Direct Multiple Access
d) Opportunity Direct Multiple Access
View Answer

Answer: b
Explanation: Opportunity Driven Multiple Access is used to improve the capacity and coverage area towards the boundaries of the cell. Mobile stations outside the coverage area can communicate with the base station via multi-hop transmission.
advertisement

6. Peer networks provide ____ spectrum.
a) temporally limited
b) temporally unlimited
c) spatially limited
d) spatially unlimited
View Answer

Answer: c
Explanation: Peer networks provide spatially limited spectrum. The nodes communicate within a spatial region defined by radio horizon. The hierarchical networks provided spatially unlimited spectrum owing to the base station infrastructure.

7. Which among the following is not used to characterize air interface mode?
a) Frequency band
b) RF Access
c) Modulation type
d) Bandwidth
View Answer

Answer: b
Explanation: Efficiency of spatial use is estimated by link budget. The efficiency of spectrum usage can be computed from frequency band, modulation type, and bandwidth of air interface mode. Noise figure and range variations are also included in the computation of link budget.
advertisement

8. Transmitter determines ____ and ____
a) radiated power, duration of transmission
b) faded power, duration of transmission
c) radiated power, antenna gain
d) faded power, antenna gain
View Answer

Answer: c
Explanation: Transmitter determines radiated power and antenna gain. Receiver determines receiver antenna gain and receiver sensitivity. These parameters determine the quality of received signal as per link budget equation.

9. ____ were formalized in Asynchronous Transfer Mode (ATM) networks.
a) Quality of service metrics
b) Quality of service contracts
c) Grade of service metrics
d) Grade of service contracts
View Answer

Answer: b
Explanation: Quality of service contracts were formalized in asynchronous transfer mode networks. The ATM access protocols determine the quality of end to end connections to be offered by a network. These networks add bit errors and delay packets to accomplish their service.
advertisement

10. Antenna patterns affect the spectrum available to the users.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The spectrum available to users in a particular coverage area depends on the allocated spectrum, antenna patterns, propagation environment, and the radio network architecture. Peer networks employ spatially limited spectrum and hierarchical network employ spatially unlimited spectrum.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Defined Radio.

To practice all areas of Software Defined Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter