Cognitive Radio Questions and Answers – Environment Awareness – 3

«
»

This set of Cognitive Radio Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environment Awareness – 3”.

1. ____ affects range accuracy adaption.
a) Resonance frequency
b) Bit rate
c) Symbol rate
d) Bandwidth
View Answer

Answer: d
Explanation: The amount of bandwidth available affects range accuracy adaption based on the optimisation technique utilised to choose parameter values. Resolution of bandwidth is another parameter that affects range accuracy adaption.
advertisement

2. Two way ranging can resolve ____
a) amplitude difference
b) frequency difference
c) phase difference
d) amplitude and phase difference
View Answer

Answer: c
Explanation: Synchronisation of oscillators of two transmitters may not be possible. In such a case, the measurement of path from the transmitter to receiver and from receiver to transmitter may be used to compensate for phase difference.

3. Time of arrival data from two base stations may provide ____ of a location.
a) position circle
b) point
c) peak circle
d) peak point
View Answer

Answer: a
Explanation: Time of arrival is the time taken by a radio signal to cover the distance from a transmitter to a remote receiver. Time of arrival data from two substations offers the position circle of a location. Additional data from a third substation provides precise single point location.
advertisement
advertisement

4. Which among of the following may be employed to synchronise base station to local reference station?
a) Two signals of different frequency
b) Two signals of different phase
c) Four signals of different frequency
d) Four signals of different phase
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronisation between base station and local reference station may be achieved by using accurate synchronous clocks, employing two signals of different frequency, or through measurement to or triggering from a common reference point.

5. Propagation loss is more in ____
a) lower carrier frequencies
b) higher carrier frequencies
c) lower bandwidth
d) higher bandwidth
View Answer

Answer: b
Explanation:At higher carrier frequencies, higher propagation loss, and lower range and penetration are observed. The influence of weather and attenuation is more at higher carrier frequencies when compared to lower carrier frequencies.
advertisement

6. Which among the following parameter of transceiver does not affect range accuracy?
a) Bandwidth
b) Resolution of bandwidth
c) Transmission power level
d) Receiver power level
View Answer

Answer: d
Explanation: The support exhibited by transceiver towards arbitrary bandwidth and resolution, and arbitrary transmission level can affect the performance of range accuracy adaption. These factors may be controlled by software defined radio capability of cognitive radio.

7. Which among on the following transceiver parameter may be used to improve range accuracy adaption?
a) Randomizing transmit power level
b) Decreasing the length of observation symbols
c) Increasing the length of observation symbols
d) Randomizing carrier frequencies
View Answer

Answer: c
Explanation: The length of observation symbols is a transceiver parameter that affects range accuracy. Range accuracy improves by increasing the length of the observation symbols. However this introduces difficulties such as large overhead.
advertisement

8. ____ exhibits the effect of channel distortion.
a) Equalization tap coefficient
b) Filter tap coefficient
c) Channel tap coefficient
d) Signal tap coefficient
View Answer

Answer: c
Explanation: The channel tap coefficient is an environmental parameter that affects range accuracy. Channel tap coefficient exhibits the effect of channel distortion on a propagating signal. It is used in the final result computation of range accuracy at the receiver end.

9. Which among the following is an environmental parameter that affects ran accuracy?
a) Phase dependent coefficient of attenuation
b) Frequency dependent coefficient of attenuation
c) Phase dependent coefficient of channel
d) Frequency dependent coefficient of channel
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency dependent coefficient of channel, path loss coefficient, and LOS/NLOS condition are some of the environmental parameters that affect range accuracy. The amount of influence shown by the frequency dependent coefficient of channel depend on the frequency dependent feature of the radio.
advertisement

10. Multiuser interference is an example of external interference.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Interference sources are of two types namely internal interference and external interference. Multiuser interference is an example of external interference. Inter-symbol interference is an example of internal interference.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cognitive Radio.

To practice all areas of Cognitive Radio, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter